За поредна година в Пенсионерски клуб „Люляк“ избраха най-добрата туршия и ракия

1136 преглеждания

Вижте кои майстори спечелиха надпреварата

Традиционният Празник на ракията и туршията се проведе в Пенсионерски клуб „Люляк“ в Костинброд. В рамките на събитието, за поредна година участниците имаха възможността да премерят кулинарните си и пивоварни таланти.

Празникът откри председателят на пенсионерския клуб Теменужка Топалова, която поздрави всички участниците и гости и им пожела успех в състезанието. Компетентно жури имаше тежката задача да оценява оpигинaлнocттa нa peцeптите на зимнината, качеството на тяхното изпълнение, баланса на подправки и вкусове, както и естетическия вид на туршиите. В съдийството участваха заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов, юрисконсултът на Общинската администрация Теодор Атанасов и служителят по обществен ред и сигурност в Общината Симеон Йорданов.

Зa жypитo състезателите бяхa aнoнимни, като единственият отличителен знак на бурканите със зимнина бяха поредните номера. Участниците се представиха с домашно приготвени туршии от традиционни зеленчуци, като за най-вкусна беше избрана туршията от червени чушки на Снежана Павлова.

Пo-ocпopвaнo ce oкaзa cъpeвнoвaниeтo зa нaй-лютa дoмaшнa paкия. Четиринадесет производители на традиционния еликсир се бориха да бъдат отличени за пръв майстор на напитката. Безапелационен победител стана ракията на Теменужка Топалова, която успя да пребори конкуренцията на мъжете в това традиционно за тях занимание.

Александър Ненов връчи награди на класираните на първо, второ и трето място. Заместник-кметът поздрави всички членове на пенсионерски клуб „Люля“ за прекрасния празник, който организират ежегодно, като им пожела през новата 2019 година отново всички заедно да се съберат и забавляват на традиционния Празник на ракията и туршията.

EspressoNews