За трети път Бойко Борисов стана министър-председател на България

1663 преглеждания

44-тият парламент на Република България избра със 133 гласа „За“ и 100 „Против“ третият кабинет с министър-председател Бойко Борисов. На заседанието на Народното събрание присъстваха президентът Румен Радев, Българският патриарх Неофит, представители на вероизповеданията, посланици, както и кметът на София, пред които членовете на новото правителство положиха клетва.

Както EspressoNews съобщи, кабинетът „Борисов 3” се състои от четирима вицепремиери и 18 министри, чиито имена бяха обявени вчера.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов представи на народните представители кандидатурата на Бойко Борисов, след което самият Борисов представи структурата, приоритетите в управленската програма и предложенията за членове на Министерския съвет.

Ще бъде създадено ново Министерство на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, а Министерството на земеделието и храните се преобразува на Министерство на земеделието, храните и горите.

В експозето си, Борисов изтъкна, че страната ни запазва Евроатлантическата си ориентация. Програмата на кабинета включва още увеличаване на минималната работна заплата на 650 лв., а на средната – 1500 лв, осигуряване на гъвкави възможности за заетост и квалификация на работещите, подпомагане растежа на икономиката, решаване на демографските проблеми в страната. Кабинетът предвижда социалните помощи да бъдат обвързани със заетост, както и преизчисляване на пенсиите.

Данъчните ставки се запазват, като ще бъде поет курс на интеграция с Единния банков съюз и Еврозоната, а дотогава Валутният борд остава единствена алтернатива. 

Други приоритети са  ограничаването на контрабандата и сивата икономика, като се предвижда това да стане чрез мерки за ограничаване на административната тежест и изграждане на икономически зони.

Ще се работи и за либерализация на пазара за електрическа енергия и газ. Стратегически приоритет за кабинета „Борисов 3“ е образованието и грамотността, за които ще се работи с всички сили. Предвижда се до края на мандата да бъдат удвоени заплатите на учителите, да се модернизират и подпомагат научните институции, изследвания и иновации, да се изграждат научнотехнологични центрове. 

Управленската програма се фокусира още върху финансовата стабилност на здравната система, преодоляване на регионалните дисбаланси в предоставянето на медицинска помощ, осигуряването на допълнителни профилактични прегледи. 

Разбира се, няма да спре работата по изграждане на пътната инфраструктура и завършване на магистралния пръстен на страната.  Националният суверенитет и териториалната цялост ще бъдат гарантирани с участие в политиката за изграждане на Европейска отбранителна система и проекти за модернизация и превъоръжаване на армията.

Подготвя се и нов антикорупционен закон и създаване на единен антикорупционен орган, премахване на формализма в наказателния процес, нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта, нова наказателна политика и нов Наказателен кодекс.

Новият кабинет поставя фокус и върху екологията и опазването на околната среда, чистотата на водата и устойчивото земеделие. Фокусът ще бъде върху малкия и среден бизнес, изграждането на екологична транспортна инфраструктура,  въвеждането на електронни винетки за леките автомобили и Тол-такси за тежкотоварните, изграждане на интермодални терминали във Варна и Видин, разширяване на столичното метро и други. 

По-рано през деня Бойко Борисов връчи на президента успешно изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Румен Радев веднага издаде указ, с който предлага на 44 Народно събрание да избере Борисов за премиер, позовавайки се на предложения от лидера на ГЕРБ състав на Министерски съвет.

На влизане в Народното събрание Румен Радев изрази надежда да има приемственост в работата на новия кабинет, както и че е рано да му се правят оценки и пожела успех на Борисов и министрите.

Предстои Служебният кабинет да предаде властта на новоизбрания Министерски съвет.

EspressoNews