Завърши Осмият Фолклорен Фестивал „Шопски наниз- 2017г.“

1657 преглеждания

Завърши Осмият Фолклорен Фестивал „Шопски наниз- 2017г.“, който по традиция се проведе в Народно Читалище „Иван Вазов- 1947“ - гр.Костинброд.

Впечатляващи танцови спектакли, магични фолклорни ритми и много цвят и настроени, идващи от типичните за региона носии, радваха очите и душите на публиката, гостите и участниците във фестивала през трите дни от неговото провеждане.

Националния фолклорен фестивал „Шопски наниз“ се провежда всяка година, а негова цел е да популяризира и съхранява наследствата на шопската фолклорна област, да стимулира дейността на културните и образователни институции в посока на изучаване и развитие на българския фолклор.

По данни на организаторите от община Костинброд, броят на участващите състави и изпълнители от България, които се качват на фестивалната сцена, непрекъснато расте. През 2011 г. в „Шопски наниз“ са взели участие 870 души, докато днес танцьорите, певците и музикантите надхвърлят 2000. Осмото издание на фестивала през 2017 г. успя да привлече 3372-ма участници, отчитат от община Костинброд.

В организацията и провеждането на форума, освен общинската администрация и местните читалища. се включват и доброволците от ПГВМСС “Св. Георги Победоносец“ - гр.Костинброд, с ръководител Илияна Владимирова – учител по физическо възпитание в професионалната гимназия, както и актьорите от Театър „Цветан Станков“ и спортистите от спортен клуб „ФУНА“.

В трите дни от „Шопски наниз-2017“ на сцената на НЧ “Иван Вазов-1947“ се изявиха състави както от Софийска област, така и от различни краища на страната.

Тържественото закриване започна с концерт на оркестър „Канарите“, който повдигна настроението в залата.

Последва приветствие от кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов, който благодари на всички участници, организатори и доброволци, и изказа гордостта си от това, че на територията на Костинброд има буден и активен културен живот. Г-н Младенов даде заявка общината и занапред да прави необходимото за развитието на културата в района. По думите на кмета, цел на общината е да превърне „Шопски наниз“ в международен , Балкански, а защо не и Европейски фолклорен фестивал.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури в състав: г-н Христо Димитров - български хореограф и режисьор, известен като създател и продуцент на фолклорен ансамбъл „Българе”; Лиляна Галевска – певица от Шопската фолклорна област, изпълнителка на народни песни от Трънския край; Олга Борисова – българска певица, изпълнителка на песни от Кюстендилския край; Юлия Цанкова – дългогодишен музикален редактор и водещ на фолклорни предавания по Българското национално радио и Христо Иванов – главен художествен ръководител на ансамбъл „Загоре”.

Заместник-кметовете на общината г-н Любен Кънчев и г-жа Габриела Георгиева  връчиха наградите на „ Директора на фестивала“ и наградата за обработен фолклор до 14 години, д-р Атанас Тенев - председател на Общинския съвет, поднесе наградата в категория „Словесен фолклор“ до 14 години и г-н Трайко Младенов връчи специална награда „На кмета“.

Източник: община Костинброд