Завърши проектът „Бовските родове-минало за бъдещето“

1242 преглеждания

Бяха проведени редица инициативи, свързани с родовата история на местните

Последната публична среща по проекта „Бовските родове-минало за бъдещето“ се проведе на 30 септември 2018 г. в НЧ „Светлина-1896“.

На събитието бе направен хронологичен преглед на инициативите в рамките на проекта - от първата - за засаждане на родови дървета, през публичните срещи в Своге, Габровница и Осеновлаг и керамичното родово дърво, до провеждането празничните събития „Да разкажем за бовските родове“ и „На гости у дома“. На  среща бе представен новоизграденият модул Бовските родове към официалната страница на Бов www.bov.bg .

Освен старите снимки от селището, десетките  истории от В. Борисов за произхода на местните родови имена, в него е събрана и представена родовата памет с родословни дървета и десетки фамилни снимки на 10 бовски рода: Врачешки, Лагярски, Спахиовци, Плочарите, Изворчани, Мошиковци, Лудовци, Бугарете, Поповци И Караджовци, представени от Е. Петрова, д-р инж. М. Младенов, М. Вутов, Вл. Михайлов, Р. Гекова и Л. Петрова, инж. И. Иванов, П. Петров, В. Борисов, Л. Петрова и А. Палева.

Присъстващите на срещата подкрепиха идеята за организиране, през 2019 г., на Събор на родовете, на който да бъдат представени дейностите на българина в миналото и днес чрез атрактивни състезания, инициативи, както и  отново да бъде организиран конкурс за най-добра родова ракия.

От направената анонимна анкета - 100 % от анкетираните бяха с мнение, че трябва да се съхранява и предава родовата памет, над 30 % от тях заявиха желание да разкажат за своя род през 2019 г. Ето извадка на една малка част от споделеното за публичните срещи и родовите инициативи в анкетата по проекта:  „...преживяването беше уникално, родовата памет трябва да се съхранява и предава на поколенията.“, „Хареса ми атмосферата на работните срещи-уютна, гостоприемна... Представянето на първите 10 рода беше много стегнато, мило, вдъхновяващо.“ „...трябва да се запази българското“, „Харесвам начина за среща с роднини..“, „Срещите и обмяната на информация с много хора ми бяха от голяма полза. Харесвам и инициативата със засаждане на родовите дървета“,“... най-много ми хареса родовата среща във ферма „Чемерник“ и др.

В края на срещата всички се разделиха с очакване идната година читалището в Бов отново да събере потомци на различни родове от всички краища на страната, които да разкажат и споделят фамилните си истории, а те ще станат публично достояние чрез рубриката „Бовските родове“ в  сайта www.bov.bg.

Настоятелството на НЧ „Светлина-1896“ благодари на десетките доброволци, които подкрепиха родовите инициативи, участваха в издирването на родовите си корени и оставиха следа в местната история.

Проектът „Бовските родове-минало за бъдещето“ беше изпълнен от НЧ „Светлина-1896“- с. Гара Бов, в партньорство с библиотеките от НЧ „Градище 1907“-гр. Своге, НЧ „Сава Доброплодни-1956“- с. Габровница и НЧ „Климент Охридски 1924“ - с. Осеновлаг.

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

EspressoNews