Завърши успешно проект „Младите обсъждат бъдещето на Европа“ между общините Костинброд и Салеми

1114 преглеждания

Завърши успешно проект „Младите обсъждат бъдещето на Европа“ между общините Костинброд и Салеми

Представяне на Бизнеса и дегустация на продукцията от община Салеми, Република Италия се състоя през третия ден от дейностите по проект "Младите хора обсъждат бъдещето на Европа".

Вече няколко дни делегация от община Салеми, регион Сицилия, Република Италия изпълнява спечеления проект, чрез провеждането на срещи и организиране на “Отворен форум за диалог” /ОФД/ между представители на община Костинброд и гостите от побратимената ни община Салеми.

На 13.05.2019 година в НЧ „ИВан Вазов-1947“, град Костинброд се състоя представяне на Бизнеса и представяне на италиански продукти.

На представянето на фирмите и продукцията им бяха г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, зам.-кметовете инж.Габриела Георгиева, инж.Теодора Гогова и г-н Александър Ненов- зам.-кметове на община Костинброд, г-н Иван Иванов и г-жа Краса Крилашка- общински съветници и представители на фирми от община Костинброд.

На 13 май 2019г., в  посещението на делегация от община Салеми бе предвидена и съвместна среща между МИГ Костинброд - Своге и представители на тяхната инициативна група / ГАО/ и Бизнеса.

В малкия салон на НЧ ”Иван Вазов-1947” присъстваха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев - председател на МИГ Костинброд-Своге и председател на ОбС-Костинброд, инж. Габриела Георгиева, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов - зам.-кметове на община Костинброд, Елеонора Негулова - консултант на проекти, Петя Димитрова - експерт в МИГ Костинброд-Своге, служители от „Оперативни програми и проекти“ в ОбА-Костинброд и представители на местния бизнес.

Работната среща се модерира от Александър Ненов - заместник – кмет на община Костинброд. Целта на срещата бе да се работи за бъдещи проекти между миговете на двете общини, като вече побратими общини.

Първата фирма, която се представи бе “Аликос”. Компания с продукция от зехтин, маслинови продукти до доматени сосове, „pastacchio”, “trapanese”, “bruschetta” и др. продукти. Представителят на „Аликос“ има засилен интерес към бизнес в България. Джузепе Карадона, представи фирмата „Caradonna- Azienda Agricola“, която е семейна фирма. Създадена е през 1800 г. Фирмата се занимава с отглеждането на зърно, като цялото семейство от фамилия Карадона издирват стари сортове жито и произвеждат брашно от него.  Стремят се да произвеждат чисти и екологични продукти. Последният бизнесмен от община Салеми е представител на фирмата „Musita”. Фирмата разполага с винарна, отглеждане на лозя и бутилиращ цех.

“Основите ги положихме! Започваме да търсим начин за туризъм между двете общини!“, заявиха гостите от Република Италия.

Елеонора Негулова - консултант по проект “Европа на гражданите” и Председател на малкия и среден бизнес в България, обясни подробно за възможността за внос на стока и развитието на Бизнеса в България.

Петя Димитрова- експерт в Миг „Костинброд-Своге“ заяви, че предстои да бъде изпратено предложение за сътрудничество между нашия и техния МИГ. С екипа на местната инициативна група са поставили рамка за проект с местния туризъм и проекта ще има готовност да се подаде до 30 юни.

“Работим активно и сме на разположение винаги и отворени към вас”, заяви г-жа Димитрова.

Инж. Габриела Георгиева- заместник- кметът отговарящ за МИГ-а в община Костинброд заяви, че скоро ще се отворят мерки, за който община Костинброд ще кандидатства за построяването на музей, информационен център и сцена.

Представителите на фирмите подариха от своята продукция на кмета на Костинброд и председателя на Общинския съвет.

На 13 май, фирма “Ролпласт” АД посрещна италианската делегация в производствената база на компанията, която се намира в Костинброд.

Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, заедно с д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд и Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд също придружаваха групата от побратимената община Салеми. По време на обиколката в “Ролпласт” АД, който е инвеститор клас “А” от 2017 г., гостите успяха да разберат стъпките в производството до крайния продукт - алуминиеви и PVC асортименти.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд