Започва Страстната седмица

1422 преглеждания

Започва Страстната седмица

Започва Страстната седмица. Тя е последната от живота на Исус Христос и е седмицата на Неговите страдания. От днес до настъпването на Възкресението за Православната църква всеки ден е Велик.

Велики понеделник е денят, в който Христос влиза в Йерусалимския храм, където се разгневил, защото той бил превърнат в тържище. В гнева си, синът Божий съборил масите на търговците, а Велики вторник прекарал в нравствени проповеди. Канонът на Църквата повелява да прекараме вторника в смирение.

На следващия ден – Велика сряда, Юда отива при юдейските първенци, за да уговори срещу 30 сребърника предателството на Исус Христос. Според традицията, в сряда се бере здравец, който се раздава на Разпети петък. Не се върши домакинска работа, защото според вярванията, престъпилите правилото ще изгубят това свое умение.

Велики четвъртък е денят на Тайната вечеря. Тогава, след вечеря, Исус Христос благословил хляб, който раздал на учениците си, след което им дал да отпият и от чаша вино. "Вземете, яжте, това е моето тяло!", "Пийте всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за опрощение на греховете", били думите Му. След това тайнствено причастие, Божият син съобщил, че ще бъде предаден.
Първото яйце, снесено на Велики четвъртък, се боядисва в червено, според народните обичаи. С него се натъркват челата и бузите на децата за здраве.

На Разпети петък е разпнат Исус Христос. Денят се посвещава на Неговите страдания. Тогава не се прави нищо, не се яде, пие се само вода. Разрешава се единствено да бъдат изрисувани боядисаните яйца. 

На Велика събота, наречена още душна, се ходи на гробовете на починалите. Там се раздават боядисани яйца, хляб и жито. Месят се и се пекат козунаците.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, за да запалят свещи, а в полунощ се поздравяват с „Христос Воскресе!“ и отговарят „Воистина воскресе!“.

EspressoNews