Започва приемът на заявления за безплатни е-винетки за хора с увреждания

1392 преглеждания

От 1 април няма да се изискват копия от експертните решения

От днес, дирекциите „Социално подпомагане” в цялата страна имат готовност да приемат заявления за получаване на безплатна електронна винетка за хората с трайни увреждания, съобщават от Агенцията за социално подпомагане. 

Няма промяна в условията за освобождаване от заплащане на винетна такса - правоимащи са хората с 50 и над 50% намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Тези групи хора имат право да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб.см и мощност до 160 к.с.

До отпечатването на новия формуляр ще се ползва действащият образец на заявление-декларация. Документите може да се подават лично в ДСП по настоящ адрес, по електронен път или с универсална пощенска услуга с известие за доставяне - обратна разписка.

До 1 април 2019 г. към заявленията хората трябва да прилагат:

1. Копие на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, в които същото не е налично в ДСП и оригинал за справка;

2. Копие на пълномощно (когато заявлението се подава чрез пълномощник);

3. Копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил част I – лице и гръб и оригинал за справка;  

До 1 април 2019 г., при постъпване на заявление-декларация с приложени копия от посочените документи чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път, справка за достоверност на документите ще се извършва отново по служебен път.

От 1 април 2019 г. няма да се изискват копия от експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК и от свидетелството за регистрация на лекия автомобил, като проверката на тези документи ще се извършва по служебен път.

Предоставените винетни стикери на хора с увреждания чрез социално подпомагане през 2018 г. са валидни за срок от една година, считано от датата на валидизирането им. Препоръчително е хората да проверят срока на валидност на предоставения им винетен стикер и да подадат заявление-декларация в Дирекциите „Социално подпомагане” по настоящия си адрес около 10 дни преди изтичането му. В случай, че винетният стикер е със срок на валидност до февруари, март и т.н., не е необходимо да се подава заявление през януари 2019 г.

Предвиден е 7-дневен срок за обработване и одобрение на документите, считано от датата на подаването им. Когато са констатирани пропуски в изискваните документи, срокът, който се дава на заявителя за отстраняването им, е тридневен. Агенцията за социално подпомагане ще изпраща в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дневна заявка с всички одобрени за съответния ден.

В срок до края на работния ден, следващ този на изпращане на заявката, Пътната агенция издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година, и до края на работния ден, следващ издаването на винетките, връща в АСП информация по електронен път.

През 2018 г. Агенцията за социално подпомагане е предоставила над 228 000 безплатни винетки на хора с трайни увреждания.

EspressoNews

Източник: АСП