Започват полетите по първата директна авиолиния между България и Азербайджан

1117 преглеждания

29 евро ще струва билетът в едната посока

Старт на първата авиолиния между България и Азербайджан дадоха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Артур Расизаде, информират от пресслужбата на Министерския съвет.

Полетите по трасето ще се изпълняват веднъж седмично - във вторник, от Азербайджанските авиолинии и компанията им BUTA Airlines, и ще свързват столиците София и Баку.

Откриването на директна въздушна линия бе договорено между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев през 2015 г. по време на негова визита у нас.

Двете страни очакват въздушната връзка да спомогне за развитието на контактите между бизнеса, да увеличи потока от туристи в Баку и София и да осигури по-ефективното и икономично придвижване на гражданите между западния бряг на Каспийско море и Балканите.

"29 евро е цената на билета в една посока. Това е една прекрасна възможност азерите да идват на ски и на летен туризъм у нас и да разгледат културно-историческите ни красоти. В същото време българите само за 3 часа могат да дойдат в една прекрасна страна с много традиции", каза по време на официалното откриване премиерът Борисов.

Сред първите пасажери на новата авиолиния бяха министрите на транспорта Ивайло Московски, на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Те са част от официалната делегацията в Баку, която придружи премиера Борисов.

Източник: Министерски съвет