Започна ремонтът на прохода „Петрохан“ в участъка Костинброд-Бучин проход

3003 преглеждания

Трасето е с дължина 22.2 км

Започва ремонтът на втория лот от прохода „Петрохан“, който преминава през територията на Софийска област. На символичната първа копка на трасето с дължина 22.2 км, присъстваха Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, инж. Веселин Давидов - член на УС на АПИ, кметът на община Костинброд Трайко Младенов, народният представител Васил Цветков, Председателят на ОбС-Костинброд д-р Атанас Тенев, представители на фирмата изпълнител и др.

Участъкът ще бъде ремонтиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В лот 2 от програмата е включен участъкът от второкласния път II-81 Костинброд – Бучин проход от км 8+200 до км 30+400.

Церемонията започна с водосвет, отслужен от отец Дамян, който пожела здраве и успех на начинанието.

Проходът "Петрохан" съкращава пътуването между София и Монтана с около 50 км и с успешното изпълнение на проекта през следващите 15 месеца жителите на общините Костинброд, Годеч и Берковица ще  пътуват по обновена инфраструктура. В края на 2018 г. ще има нов живот за този регион, защото основно икономиката днес се движи по път, подчерта инж. Дончо Атанасов.

Кметът на Костинброд на свой ред подчерта важността на проекта, като заяви, че той е стратегически както за общината, така и за целия регион. Трайко Младенов пожела успех на изпълнителите, а на гражданите – да ползват пътя без произшествия. Той направи символичен подарък на изпълнителите – бутилка шампанско, което да бъде отворено при пускането на пътния участък за движение след ремонта.

Пътят II-81 София - Петрохан - Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Второкласният път е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.

Участъкът, който основно ще се ремонтира в лот 2, започва от Костинброд, преминава през града и село Бучин проход и достига до кръстовището за Годеч. Ще се обновят и 2 моста - над р. Блато и р. Бучино, както и 13 пътни кръстовища. Отводняването на пътя ще бъде осигурено чрез изграждането на нови облицовани окопи, бетонови бордюри и отводнителни улеи. С изпълнението на проекта ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на отсечката и ще се повиши безопасността на движение. Участъкът ще бъде с нови ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци. Срокът за завършване на строителните дейности е 15 месеца. Стойността на договора за строителство е 10 789 930,90 лв. с ДДС. Изпълнител на лот 2 е ДЗЗД „Пътища 2016 - 1 етап“, в което са: „Геострой“ АД, „Пътстрой-92“ АД, „Пътища и съоръжения“ ЕАД и „Димас“ АД.

Припомняме, че средата на месец ноември със средства от Европейския фонд за регионално развитие започна ремонтът и на близо 21 км, които са част от лот 3.

Източник: Областна администрация