ИКЕМ връчи годишните награди „Кубратов меч“ и получи почетен знак „Добрият пример“

2010 преглеждания

ИКЕМ връчи годишните награди „Кубратов меч“ и получи почетен знак „Добрият пример“

За седма поредна година Националната браншова организация за електрическа мобилност ИКЕМ връчи Годишните награди „Кубратов меч“ – за принос в развитието на електрическата мобилност в България през 2017 г.

В рамките на събитието, което се проведе на 26 март, браншовата организация бе наградена с почетен знак „Добрият пример на запад от София“. Десислава Василева, управляващ директор на новинарския портал EspressoNews, връчи престижната награда на председателя на браншовата организация г-н Илия Левков. Тя подчерта ползите от инвестициите в бизнеса и човешкия капитал за привличането, развитието и задържането на младите хора в региона. Според нея инициативата дава възможност за по-добра професионална реализация и по-добро качество на живот на хората от местната общност.

„Благодаря за това признание! Радвам се, че имаме възможност да работим заедно и да обявим нашето медийно партньорство. Самата статуетка е изработена в ПГ „Велизар Пеев“, където е разкрита новата паралелка. Винаги е било актуално, професионално и експертно направено отразяването на всички наши инициативи.“, заяви г-н Левков.

Сред официалните гости на събитието бяха евродепутатът Петър Курумбашев, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, Маргарита Попова, зам.-председател на Българска стопанска камара, Александър Манолев, зам.-министър на икономиката и заместник-кметът по транспорта на Столична община Евгени Крусев.

Повод за гордост за региона на запад от София станаха отличия в двете категории на конкурса. За разкриване на план-прием по новата специалност „Електрически превозни средства“ в категория „Наука и образование “ награда получи ПГ „Велизар Пеев“ град Своге, с директор Станчо Атанасов. Компанията „АК Магнит“ АД бе отличена за цялостен модел на производство на зелена енергия, инсталиране на зарядна станция и нейното потребление за транспортните нужди на компанията в категория „Бизнес постижения през 2017 г.“

Голямата награда „Кубратов меч” за цялостен принос в сферата на електрическата мобилност в България бе присъдена на „Елпром ЕМЗ“ - гр. Шабла с управител Димитър Арнаудов за разработка на цяла гама зарядни станции за електрически превозни средства, включително на зарядна станция за бърз заряд - 44 киловата, и развойна дейност в тази област.

Наградите "Кубратов меч" са традиция за ИКЕМ, която се поддържа от 2012 г., и чрез тях организацията изразява своята признателност към работещите в направление „Електрическа мобилност“.

Ето и всички наградени:

В категория „Наука и образование“, за участници в образователния модел на ИКЕМ, допринесли за създаването на кадри за нуждите на електрическата мобилност в България, и за научен принос в сферата на електрическата мобилност отличените са:

За разкриване на план-прием по новата специалност „Електрически превозни средства“:

Професионална гимназия „Велизар Пеев“ – гр. Своге, с директор Станчо Атанасов;

Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – гр. София, с директор Таньо Стойчев;

Професионална гимназия по механизация на селското стопанство “Пейо К. Яворов" – гр. Гоце Делчев, с директор Ангел Живков;

За принос във висшето образование в сферата на електрическата мобилност и за осъществяването на квалификационни обучителни курсове на преподаватели и специалисти по електромобили:

Висше транспортно училище “Тодор Каблешков“ – гр. София,

Европейски политехнически университет – гр. Перник,

Русенски университет „Ангел Кънчев“ – гр. Русе

За принос в професионалното образование и обучение в сферата на електрическата мобилност:

Център за професионално обучение при Българската стопанска камара, с директор Даниела Симидчиева;

За научен принос към електрическата мобилност:

Проф. Д-р Росен Иванов - за международно признание за постиженията му от Руската и Украинската транспортни академии;

Доц. Д-р Инж. Огнян Манолов – за принос в реализацията на образователен модел за подготовка на кадри и връзката му с висшето и професионалното образование в сферата на електрическата мобилност;

д-р инж. Стефан Апостолов - за принос в реализацията на образователен модел за подготовка на кадри и връзката му с висшето и професионалното образование в сферата на електрическата мобилност

В категория „Екипен проект за 2017 г.“, за осъществяването на успешен модел за внедряване на електробуси в България и мултиплицирането му в Австрия и Италия призът отива при „Чериът Моторс“ АД – София.

„Райд Шеър България“ АД получи отличието в категория „Български продукт 2017“, за въвеждане на услугата „споделена мобилност“ СПАРК, създаваща възможност за намаляване на трафика и устойчиво придвижване с електрически превозни средства.

„АК Магнит“ АД е отличената компания в категория „Бизнес постижения през 2017 г.“, за цялостен модел на производство на зелена енергия, инсталиране на зарядна станция и нейното потребление за транспортните нужди на компанията.

„Кубратов меч” за цялостен принос в сферата на електрическата мобилност в България, за разработка на цяла гама зарядни станции за електрически превозни средства, включително на зарядна станция за бърз заряд - 44 киловата, и развойна дейност в тази област, беше връчена на „Елпром ЕМЗ“ - гр. Шабла, с управител Димитър Арнаудов.

Ана Вълева