Иванчо Младенов - лъчът светлина за врачани

2203 преглеждания

Дарителят, оставил отпечатък от себе си в миналото, настоящето и бъдещето на Враца

Чували сме хиляди определения за знание - то е ключът към успеха, освен това отваря врати, разкрива нови гледни точки и така нататък. Само че преди всичко е необходимост. Можем да го сравним с лъч светлина, разпръскващ непрогледната тъмнина в дълбокия тунел. То осветява пътя пред нас и ни води към прогреса. А някога, преди повече от 100 години, народът ни се е нуждаел отчаяно от тази светлинка, за да се измъкне от тунела на невежеството и незнанието. За щастие, един забележителен човек напълно съзнавал това и ето защо оставил ярка следа върху историята на врачани.

Иванчо Младенов е виден търговец, учител и дарител, известен със стремежа си да вдъхне живот на учебното дело в родното си място - Враца и да го съхрани за идните поколения. Днес на негово име е кръстено едно от най-проспериращите начални училища не само в града, но и в цялата област.

Роден е на 25 март 1844 г. като баща му и дядо му също се занимавали с търговска дейност. Може би това е една от причините Иванчо да продължи семейния занаят – отваря собствена бакалница и това му помага да усвои добри търговски похвати. Преди Освобождението търгува с крайдунавски градове, а след това бизнесът му се разраства до Виена, Манчестър и Лондон. И все пак професионалният му път е бил изпълнен с много премеждия. Обиран е неколкократно, голяма част от стоките му пропадат в Дунава и Огоста, а след първата му женитба дюкяна му изгаря напълно. Младият търговец обаче притежава непоколебим, силен дух. Амбициозен и упорит, той успява да си стъпи на краката и да преодолее изпитанията, които съдбата му поднася. Влага много труд и енергия във всяко свое начинание и това му помага да спечели добро състояние. Въпреки това той не се възгордява и води много скромен живот. Иванчо е вглъбен в работата си – работи от сутрин до вечер, избягва шумния начин на живеене, но това не му пречи непрекъснато да мисли за доброто на съгражданите си.

Получава най-високата степен на образование, давана в тогавашните врачански училища, и поради недостиг на учители е назначен за преподавател и класен ръководител на петокласно ( тогава се е наричало петоотделенско) училище във Враца. Под негово ръководство било пето отделение. Той останал шокиран от условията, в които трябвало да се обучават децата. В писмо до училищното настоятелство настоявал за ремонт на класната стая, тъй като в тази липсвали елементарни хигиенни условия – твърде рядко се почиствала, прозорците били счупени и през тях често нахлували вятър и дъжд, което пречело на занятията.

Това го подтиква да направи първото си дарение. Той дарява немалка сума на протестантско училище, което издържа бедни ученици. Щедростта му обаче не спира дотук. Той основава фонд   „Прибежище“ с начален капитал на стойност 30 000 златни лева. Желанието му е капитализираната лихва на този фонд да се ползва за стипендии на младежи, учещи у нас и в чужбина.

Но с какво по-точно е запомнен от врачани, какъв белег е оставил върху малкото ни градче ? Ето го и отговора. В началото на миналия век градът ни отчаяно се е нуждаел от прогимназия. И тук отново се проявила добросъвестността на врачанския благодетел. Иванчо Младенов дарява на Училищното настоятелство площ около 1000 кв. м за строеж на нова сграда, както и строителни материали. Тогавашното министерство се съгласява да финансира проекта единствено ако долният етаж на сградата служи за начално училище. Така на 9 октомври 1911 година врати отваря прогимназия „Иванчо Младенов“, носеща гордо името на своя дарител.

Делото на този велик наш съгражданин е между нас и днес. Сградата все още съществува като начално училище. Всяка година средно около 100 първолачета прекрачват нейния праг, за да се потопят в магията на знанието. Именно това прави Иванчо Младенов вечен като личност. Той е успял да запали пламъка на учението във Враца, пламък, който гори вече 108 години. А многобройните постижения на възпитаниците в това училище говорят сами по себе си. Те увековечават деянията на благородния врачанин и карат жителите нa градчето ни да се гордеят.

Източници: nu-ivanchomladenov.org, kartanavremeto-vratsa.org, medianews.bg

Материалът е изготвен от Десислава Ценова, ученичка в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ гр. Враца за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“.

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца