Идеи за реорганизация на сметосъбирането почерпи делегация от Костинброд в Сърбия

1041 преглеждания

Продължава визитатат на българската делегация

Идеи за организацията на сметосъбирането в общината почерпи кметът на Костинброд в сръбската община Ниш. Българската делегация, водена от Трайко Младенов, е на официална визита в пограничните сръбски общини. Посещението започна със събития в Бабушница и Димитровград и продължи в Гаджин хан, където бяха посетени компании за изработка и преустройство на сметосъбиращи камиони.

Целта на Община Костинброд е през следващата година да започне да се изгражда нова и модерна система за сметосъбиране, като старите контейнери и бобъри в централна градска част и в междублоковите пространства бъдат заменени с модерни и функционални нови съоръжения.

Делегацията от Община Костинброд, част от която са още заместник-кметът Александър Ненов и общинските съветници Живко Георгиев и Иван Иванов, беше запозната и със системата за сметосъбиране в община Ниш, изградена с подземни контейнери. Беше направена преценка на експлоатационните им качества, както и на устойчивостта им при продължителна употреба и вандализъм. Системата за заместване на бобърите с новите подземни съоръжения перфектно се интегрира в градска среда, като намалява замърсяването в междублоковите пространства и кварталите, където домакинствата нямат персонални съдове за съхранение на отпадъците.

Българската делегация се запозна още с начина на изработка и компонентите, от които се изграждат подземни контейнери, както и с начина им на експлоатация, ремонт и техническа поддръжка. Беше посетено предприятието, което изработва съоръженията и снабдява редица български общини с тях.

EspressoNews