Изложба на плетива по случай Деня на жената в град Годеч

2098 преглеждания

Изложба на плетива по случай Деня на жената в град Годеч

По случай Осми март, в сградата на НЧ „Никола Йонков Вапцаров 1899“,  град Годеч, беше организирана изложба от различни плетени и шити от годечанки текстилни изделия. Изложбата посетиха ученици от СУ "Проф. д-р Асен Златаров", които сутринта имаха часове при г-жа Иванка Горанова, учител по история и философия в гимназията.

Г-жа Петя Борисова от читалището запозна учениците с целта на изложбата, която е да покаже от една страна уменията на годечанки в обичайната в миналото дейност по създаване на дрехи, карета, кърпи и др., с помощта на различните видове плетки и техники на шиене. По повод празника и с оглед на запазването и предаването на тези умения и форма на приложно изкуство, тя призова младите момичета да се интересуват и да опазват уникалните умения на техните майки и баби в работата с прежди и платове. За илюстрация на идеята тя попита момчетата дали могат да боравят с чук и различни инструменти, и получи положителен отговор.Когато попита момичетата, дали могат да шият, отговорът не беше толкова сигурен и категоричен. С това тя показа, че мъжете предават своите знания и същотото трябва да правят и жените.

Габриел Георгиев, ученик в 9 клас, в СУ "Проф. д-р Асен Златаров" град Годеч, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет".

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.