Изложба разказва за каузата на Боян Петров за Кресненското дефиле

1420 преглеждания

Открита е днес в музея "Земята и хората" в София

Изложба с кадри на алпиниста Боян Петров беше открита в музея „Земята и хората“ в София. Фотосите са посветени на каузата му за Кресненското дефиле и акцентират върху работата му за запазване на разнообразието от растителни и животински видове в района.

Именно в Кресненското дефиле Петров е правил теренните проучвания за дипломната си работа като биолог, предаде NOVA. Колеги и приятели на Боян споделят как любовта му към природата се е зародила в него още като дете.   

Във връзка с плановете за довършването на АМ „Струма“ по трасе, минаващо именно през Кресненското дефиле, проф. Павел Стоев от Националния природонаучен музей подчерта, че хората не си дават сметка колко голяма част от биоразнообразието загива по пътищата ежегодно, особено на места като Кресненския пролом, който е важен биологичен коридор. Според Стоев това са десетки хиляди бозайници, земноводни, влечуги, птици.   

Ученият е притеснен, че ако магистралата все пак бъде построена през пролома, това ще увеличи трафика, а от там и броят на загиналите животни. Той призова да бъде чут гласа на местните.

Изложбата със снимки на Боян Петров може да бъде разгледана в музея „Земята и хората“ от днес до 10 октомври.

Припомняме, че алпинистът Боян Петров загина в снеговете под хималайския осемхилядник Шиша Пангма през май. Цел на Боян бе да покори всички 14 върха в света с височина над 8000 метра. Шиша Пангма щеше да бъде единадесетият от поредицата. Алпинистът бе и добър приятел на EspressoNews  и Еспресо Медия. Той бе специален гост в предходното издание на „Добрия пример на запад от София“.

EspressoNews