Индустриална зона "София-Божурище" получи допълнителни 115 декара земя

2332 преглеждания

Това стана с решение на Министерския съвет, с което парцела се отнема от имотите, управлявани от Министерството на отбраната и се апортира към капитала на "Национална компания индустриални зони".

Имотът е бивш военен терен, който се намира в местността "Матерка" край село Гурмазово и разполага с 29 сгради. Мотивите за направеното прехвърляне в решението на правителството са свързани с  възможността, чрез направеното разширение на индустриалната зона, държавното дружество да може да увеличи своя потенциал и да предложи още по-добри условия на инвеститорите.

Наред с това, се очаква да се разрешат и съществуващи проблеми при реализацията на вече договорени проекти. Компаниите, които инвестират в индустриалните зони, получават инвестиционни сертификати, които се издават от Българска агенция за инвестиции, като по този начин получават право на различни облекчения, включително и при административните процедури.

За последната година, както EspressoNews писа, в Индустриална зона Божурище, сертификати получиха транспортната фирма "Дриймс транс", чийто проект предвижда изграждане на логистичен център в индустриалната зона и "Вак инвест", чийто проект предвижда разширяването логистичната база на бизнеса, свързан с  доставката на оборудване, изграждане и реконструкция на електрически мрежи и съоръжения. Очаква се общият размер на инвестициите, които ще направят да достигне близо 180 млн. лв., а броят на новите работни места, които ще бъдат открити, над 2000.

Със същото решение на правителството изоставеното от години летище в Равнец, собственост на Министерство на отбраната е прехвърлено към община Бургас с условието на неговата територия да се изгради индустриален парк, който да разшири съществуващата индустриална зона.

Данните за работата на Националната компания икономически зони към третото тримесечие на 2016 г. показва ръст в приходите от управлението от 25% спрямо миналата година.

 

EspressoNews