Инж. Васко Марков, изпълнителен директор на „Мина Станянци“ - „ Целта ми е максимално да удължа живота на мината.“

5552 преглеждания

Инж. Васко Марков, изпълнителен директор на „Мина Станянци“ - „ Целта ми е максимално да удължа живота на мината.“

Формирането  на  полезните  изкопаеми  са  тясно  свързани  с  геоложкото минало  на района.  В  района  на  с.Станянци  са  открити  залежи  на  лигнитни въглища, които са с животински произход и са ниско калорични. Други полезни изкопаем и от горивата на територията на общината не са открити. Рудни полезни изкопаеми също не са открити до момента. В рамките на отрасъл “Промишленост” структуроопределяща роля в общината  има въгледобивната  промишленост. Въгледобивът е  представен от "Мина Станянци", където се извършва добив на лигнитни въглища. Мината добива въглища от 1967 г. в южния склон на Видлич планина в непосредствена близост до границата с Република Сърбия. Въглищата се използват като енергийно гориво в ТЕЦ Марица Изток, а в последните години и в ТЕЦ Бобов дол.

Представям ви интервюто, което направих с изпълнителният директор на „Мина Станянци“ АД, инж. Васко Марков.

Разкажете за себе си. Каква е длъжността, която заемате?

Инж. Васко Марков. Семеен. Имам дъщеря, която завършва психология. Завършил съм висшето си образование през 1995 г., специалност „Разработка на полезни изкопаеми“. Повече от 20 години работя в „Мина Станянци“ АД, към момента изпълнявам длъжността изпълнителен директор.

Разкажете малко за историята на „Мина Станянци“ АД.

Мината е проучена като находище на лигнитни въглища и разработвана като такова преди повече от 100 години. Тогава се е казвала „Свети Стефан“. Функционира в сегашният си вид, без прекъсване от 1967 г.

Колко души работят в предприятието?

В мината работят около 280 работници и служители, като 180 от тях са жители на Община Годеч. През осемдесетте години на миналият век в мината са работили малко над 400 човека. Това се е дължало главно на геоложките дадености, а именно дълбокото залягане на въглищния пласт, което и предполагало по- голям обем изкопни и извозни работи, а от там и повече ангажирани хора и техника. През този период е имало и по- висок разход на електроенергия в национален мащаб, а от там и повишено търсене на въглища. Алтернативните възобновяеми източници на електроенергия още не са били достатъчно развити (като слънчева енергия, водна, вятърна, био-горива и др.)

В какво се състои дейността на „Мина Станянци“ АД?

Дейността на мината е главно и единствено добив, преработка и пласмент на лигнитни въглища. Основен контрагент за  произведеното енергийно гориво е ТЕЦ „Бобов дол“.

Какъв е приноса на мината за Общината според вас?

Предоставяме работни места за жителите на град Годеч (заедно с контрагентите около 200). Съгласно сключен концесионен договор с Министерството на енергетиката за добив на въглища- 50% от годишното възнаграждение плащано към Министерството, постъпва в бюджета на Общината.

Какви са предизвикателства, които срещате в работата си?

Капризите на времето, сблъсъка на различни човешки характери и аварийни проблеми с наличните машини и съоражения. Най-често комбинация от всичко гореизброено.

Какви планове имате за в бъдеще свързани с мината?

Всяко находище на полезни изкопаеми, рано или късно се изчерпва. Целта ми е максимално да удължа живота на мината.

Намирали ли сте до сега древни останки или някои необичайни полезни изкопаеми?

Да. Множество фосили и останки от праисторически животни, гипс, самородна сяра и др.

Какво бихте посъветвали всички работници от Община Годеч?

Да бъдат по- позитивни, по- задружни и да ценят труда на колегите си.

Материалът е изготвен от Ирена Евстатиева, ученичка в 9 клас на СУ ”Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontime.