Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Най-тежка е ситуацията в Североизточна България

880 преглеждания

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Най-тежка е ситуацията в Североизточна България

Най-сложна е обстановката в Североизточна България - в областите Добрич, Силистра и Русе, заради силните ветрове и намалената видимост. Най-тежка е ситуацията в Добрич и екипите работят за разчистване на пътищата към Кардам и Дуранкулак, за да може главните направления в региона да бъдат отворени колкото се може по-бързо. Това съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Той подчерта, че през нощта Междуведомственият щаб не е спирал работата си под ръководството на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, информираха още от АПИ.

Агенцията е изпълнила най-важната задача, която са имали от министъра - да не се допусне да има бедстващи хора при усложнената зимна обстановка. „Нямаме бедстващи, нямаме пострадали, защото най-важното е да запазим живота и здравето на хората“, каза инж. Атанасов.

По автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“, „Струма“ и „Люлин“ няма ограничение в движението на тежкотоварните превозни средства и трафикът се нормализира. Сутринта бе възстановено движението по АМ „Тракия“ в участъка между Карнобат и Бургас и по АМ „Хемус“ от Шумен до Варна, по които движението през нощта бе ограничено заради силния вятър и нулевата видимост. Безопасността и на пътуващите, и на работещите е най-важна и благодаря на всички екипи, които денонощно работят при тежки зимни условия, каза инж. Атанасов. В момента републиканските пътища се почистват от над 2300 машини.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена за зимните условия скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения. При ниска видимост трябва да се пътува по-бавно, за да може да се реагира, защото при силен вятър и снегонавявания обстановката може да се влоши за секунди, подчерта Росен Рапчев от „Пътна полиция“.

Междувременно от Агенцията съобщиха, че ТИР е аварирал при км 88 от АМ "Тракия", в посока София, поради което движението се извършва в една лента, докато той бъде изтеглен.

Възстановено е движението по път I-5 Русе - Бяла за МПС до 12 тона.

Възстановено е движението през проход „Твърдишки“ за МПС до 10 тона, както и движението по път III-2072 Добротич - Вълчи дол за всички МПС.

Динамичната пътна обстановка гражданите и транспортните фирми могат да следят от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Източник: АПИ
Снимка: Архив