Интервю с Радослав Крумов – собственик и управител на Rapido Express & Delivery

5447 преглеждания

1. От къде дойде идеята за създаването на Rapido Express& Delivery?

Труден въпрос, мога да кажа само кога - през 2001 година.
Старта беше с офис около 15 м2 на Тотлебен 34. Подарен компютър, мобилен телефон, спечелен от томбола на вестник Стандарт, един куриер - пенсиониран военен и един мотопед под наем.
Тези времена отдавна отминаха.

2. Пред какви трудности са изправени младите предприемачи в България?

Не знам, вече не съм млад… :) Няма трудности. Има само предизвикателства. Предприемач е човек, който се възползва от създалите се възможности (добрият си ги създава сам). Темата кой успява и кой не е дълга, някои хора са станали милионери пишейки книги по темата. Моето мнение е че няма трудности - това е просто среда, в която работиш. Еднаква е за всички. Говорейки за трудностите, по-скоро си търсим опрадание да не успеем, отколкото начин да го направим.

България е благодатна почва за нови начинания. Ще цитирам мой израелски патньор: "Когато сутрин се събудиш с нова идея в София, можеш спокойно да започнеш да я развиваш. А когато се събудиш в Израел с нова идея, значи, че поне още 300 000 са се събудили с нея."

3. Допринася ли електронната търговия за развитието на бизнеса в България?

Всяка търговия допринася. Вътрешното търсене е един от компонентите на БВП. Повече търговия / продажби - по-голям БВП - по-голямо благосъстояние (доколкто той е измерител).
За БВП е важен не само размера на сделките, но и тяхната скорост.
Електронната търговия ускорява търговските обороти, в този смисъл пряко допринася за благосъстоянието на обществото.
Не съм аз човекът, който ще каже дали е лесно или трудно да търгуваш дистанционно, все пак притежавам нула магазина.
Впечатлението отстрани обаче е, че електронната търговия значително съкращава пътя от идея до реализация.

4. Вие сте един от лекторите на второто издание на Годишен конгрес за електронна търговия „eCommCongress". Защо се съгласихте и какво ще представите на посетителите?

За реклама, разбира се! Ние, в Рапидо и лично аз, изпитваме огромно уважение към всеки, който е решил, че ще бъде предприемач и ще вземе съдбата си в свои ръце, отказвайки да разчита на помощ от държавата или да работи за някой друг.

Затова, след като обясня на търговците как могат да се възползват от някои технологични възможности, за да оптимизират разходите си, ще представя един проект, една нова услуга.
Ние в Рапидо разработихме услугата РапидоКарт. Това е базирана на OpenCart платформа за изграждане на електронен магазин, но не само.
Услугата се състои в предоставяне и изграждане на безплатен електронен магазин, безплатен хостинг, интегрирани безплатни платежни методи, безплатен разширителен модул за доставка, съдействие и съвети.
Заедно с наши партньори реклама и оптимизация на магазина.
За клиентите сме разработили и система за стоково кредитиране.
Всичко това е насочено към сега започващи търговци и такива, които са off-line, но искат да се качат on-line.

5. Според Вас, по какъв начин това събитие ще допринесе за развитието на

електронната търговия и младите предприемачи в България?
Приносът е в едно единствено, но много важно направление - know-how
Пожелавам успех на участниците и организаторите!