Йордановден е!

1230 преглеждания

Богоявление е третият най-значим християнски празник

На 6 януари Православната църква чества Богоявление или Йордановден. Това е третият по значимост християнски празник в годината – денят, в който Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Библейската легенда гласи, че по време на кръщението, небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнесъл гласът Божий: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук идва и името на празника - Богоявление. 

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

За здраве, всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки студа, младите мъже скачат във водата, за да извадят кръста. Който го извади, е здрав и честит през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това вещае здрава и плодородна година. 

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба, Бетина и др.

Едно от най-популярните чествания на Богоявление у нас е Мъжкото хоро в Калофер. Десетки мъже, облечени в народни носии, влизат в ледените води на река Тунджа, за да извадят Светия кръст, под звуците на тъпани, гайди и народни песни. Ритуалът събира ежегодно хиляди туристи в Калофер.

EspressoNews