Калин Каменов: „Да бъдем единни и гордо да развеем българското знаме“

2743 преглеждания

Враца празнува 141 години от Освобождението на България

„Ако преди в нашия град е било невъзможно да се чуе звук на църковна камбана, да запееш свободно българска песен, да се разходиш с високо вдигната глава, то днес това не е така. Макар свободни, отново сме песимистични и недоволни. Съвременното робство е вътре в нас и се нарича - разединение. Днес сме свободни, но не и единни. Разликата между предците ни и нас е, че те осъзнаха, че е по-добре да не бъдат жертви, а да пишат историята. Младите хора имат нужда не просто от наученото в училище, а от житейски уроци по родолюбие. Преди седмица раздадохме хиляди български знамена на децата на Враца. За 5 дни успях да видя стотици будни детски очи, милеещи за своя град, за България. Ако искаме да бъдем големи, то големи трябва да бъдат и мечтите ни. В днешния ден няма смисъл от високопарни слова, трябва просто да сведем глави пред загиналите, да сме единни и гордо да развеем българското знаме, изричайки думите - Да живее България! Честит празник!“ - каза кметът Калин Каменов в словото си по повод Националния празник - Трети март.

Началото на честването на Освобождението във Враца бе дадено с празнично шествие с 25-метров трибагреник, който бе пренесен от площад „Македония“ до централния площад „Христо Ботев“ от отличени ученици, спортисти, деца с народни носии и общественици.

Официалната церемония по отбелязване на Националния празник започна с издигане на българското знаме. Програмата продължи с изпълнение на стихове от третокласничката Анна Веселинова от НУ „Иван Вазов“ и актьора Борислав Борисов.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на поета и революционер - Христо Ботев.

На тържествената церемония присъстваха още: народни представители, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет - Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация - Нина Дакева, общественици, ученици, студенти и граждани.

Програмата продължи с концерт на дует „Пирин“, като под звуците на фолклорна музика, се извиха български хора.

В програмата, по случай отбелязването на Трети март се включиха военнослужещи от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, средношколски смесен хор към СУ „Отец Паисий“, Духов оркестър при читалище „Развитие“.

Националният празник бе отбелязан и в село Челопек, където кметът Калин Каменов присъства на представянето на книгата „Челопек – природният олтар“. Програмата започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Аспарух и изпълнения на стихове от ученици и членове на читалището. Участниците получиха по едно българско знаме от кмета Каменов и Тихомир Тошев - кмет на село Челопек.

EspressoNews

Снимки: Община Враца