Кметът на Божурище г-н Георги Димов за социалното и икономическо развитие на една малка община в България

2301 преглеждания

Кметът на Божурище г-н Георги Димов за социалното и икономическо развитие на една малка община в България

Георги Димов, кмет на община Божурище отговаря на важни въпроси, касаещи бизнеса, икономическото развитие и социалните дейности в община Божурище в едно интервю на Габриела Янкова.

В последните години Божурище се превърна в един развиващ се с бързи темпове град, участващ в редица проекти. Кои са с най-голяма икономическа тежест за 2017 и 2018 г.?

Безспорно мога да застана зад твърдението, че Божурище е една развиваща се община и темповете, с които се разраства се движат изключително бързо. Създаваме и поддържаме различни политики, с които да подпомогнем, както социалното развитие на общината, така и икономическото. Успешното сътрудичество между Национална компания „Индустриални зони - Божурище“, намиращи се на територията на общината, е един от най-големите двигатели на икономиката. Най-добрият пример, върху който работим от 2017 г., е именно проектът за Централен градски парк и концертна естрада, който се изгражда изцяло с постъпили в бюджета средства от технически услуги.

С какво бизнесът допринася за общината? Кои са най-важните фирми и компании, подпомагащи прогреса й?

Както вече споменах, основно фирмите, позиционирани в Индустриална зона, както и всички останали, развиващи бизнеса си на територията на общината, допринасят за цялостното икономическо развитие. Общият им брой не е никак малък и си сътрудничим взаимно. Трудно и неуместно е да изпадаме в конкретика.

Какво бихте казали за напредъка на малкия и среден бизнес? С бързи или по-бавни темпове се осъществява той?

Смятам, че добрата идея в съчетание с правилната организация и добре обмисления бизнес план, водят до успех. Това е формулата! Разцвет в икономически план се постига с добре развит малък и среден бизнес, които са в основата на прогреса на всяка икономика. Съществуват куп факти, че именно тяхното разрастване е ключово за успеха на социалното и икономическото благоденствие в България.

Наскоро беше направен основен ремонт на читалище  „Христо Ботев 1934“, стенописите на районното управление бяха реставрирани, беше открит и Център за спешна медицинска помощ, което показва, че се влагат значителни средства от общинския бюджет за поддържането на културата и здравеопазването в общината. Кои са другите сфери в Божурище, в които се налага финансиране за тяхното развитие?

Точно така, всички изброени обекти вече са факт и активно се използват от божурчани и гости на града. Читалището изглежда прекрасно, стенописите имат вида, който заслужават, а филиала към Спешна помощ, работи активно за доброто и здравето на жителите на общината. Заедно с екипа ми продължаваме активно да осъществяваме идеите си, свързани с облагородяването на средата за живот, както в града, така и в селата - част от общината. Очаква се до края на лятото да завършим и така очаквания от всички Централен градски парк с концертна естрада, необходим обект за всеки европейски развиващ се град. Парк „Орлите“ е другото място, което постепенно придобива вида, който заслужава и се превръща в предпочитано място за разходка и отдих. Разбира се, ще се погрижим и за градинката на „Божура“, която майките и децата обожават, като променим визията й. Социалните политики, които развиваме активно също се потребяват сред жителите и изискват финансиране от страна на общината. Предстои изграждане и на водопроводни мрежи в две от селата, които с минимални средства ще имат максимална ефективност.

Относно Общинския план за развитие за периода 2014-2020 г., в оставащите години какво е предвидено да се случи?

За този период предвиждаме финализирането на всички вече започнати обекти. Искаме нагледно да видим колко полезни и функционални са те за нашите жители. Ще продължаваме да доизграждаме политиките, които налагаме през последните години.

За финал на интервюто ни, бихте ли споделили с читателите на EspressoNews каква е тайната на неизчерпаемата Ви загриженост и мотивация да работите за благото на всички хора от общината?

Има една приказка, че човек трябва да избере работа, която обича, за да не му се налага да работи и един ден през живота си. Отдаден съм на това, което правя, и не усещам дори кога ежедневието преминава. Искам да съм полезен за хората и да оставя нещо в тяхна полза след себе си. 

Мaтериалът е изготвен от Габриела Янкова, ученичка в 10 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.