Кои ще бъдат по-дългите почивки за официалните празници през 2019 г.?

1105 преглеждания

Вижте как ще почиваме догодина

По Великден и Коледа ще бъдат периодите през 2019 г., в които ще се натрупат повече почивни дни.

С измененията на Кодекса на труда отпадна практиката за разместване на почивките покрай  официалните празници, за да се получат дълги уикенди, припомня Nova. Според сегашната схема на официалните празници няма да се работи, а ако някой от тях се пада в събота или неделя, за почивен се обявява и следващия го понеделник. Така на практика по-дълги с един допълнителен ден уикенди ще има на почти всички официални празници догодина.

В Неделя се пада и Освобождението - 3 март. Затова ще се почива и на 4 март, който е в понеделник.

Първата за годината по-дълга почивка ще бъде за Великден, който ще честваме на 28 април. Така за празника ще се почива общо 4 дни - от петък, 26 април, до понеделник, 29 април, включително.

Около 1 май - Деня на труда и международната работническа солидарност, сряда, няма да има допълнителни почивни дни. Така ще бъде и на Гергьовден - 6 май, който се пада в понеделник.

Без допълнителни почивни дни ще преминат и честванията на 24 май и 6 септември, които се падат в петък. Почивен ден в повече ще има за отбелязването на Деня на Независимостта – 22 септември, който се пада в неделя. Затова ще се почива и на 23 септември - понеделник.

Следващата почивка ще бъде около коледните празници. 24, 25 и 26 декември - Бъдни вечер и Рождество Христово. През 2019 г. те са съответно вторник, сряда и четвъртък. Ще се почива само в тези три дни.

От Асоциацията на индустриалния капитал изчислиха, че през 2018 г. сме работили само 249 дни и сме почивали повече, отколкото през 2017 г. Точно толкова ще работим и през новата година, показва календарът.

Източник: Nova
EspressoNews