Кой уши 40-метровата мартеница, която утре ще украси скалите край Гара Лакатник?

2688 преглеждания

Кой уши 40-метровата мартеница, която утре ще украси скалите край Гара Лакатник?

 

Жителите на община Своге с нетърпение очакват утрешния ден, в който от скалите срещу Гара Лакатник ще бъде спусната 40-метрова мартеница.

Празникът се организира от инициативен комитет от Лакатник и кметствата на селата Миланово и Лакатник. Екстремното спускане ще бъде реализирано от ПСС-отряд Лакатник и техни колеги алпинисти, припомнят от lakatnik.info.

Мероприятията по спускането ще започнат от 10:00 часа, а от 12:00 часа на площада в Гара Лакатник гостите ще могат да се насладят на празнична програма с участието на самодейни състави от двете села и техни гости гайдари.

Чия е идеята за уникалното отбелязване на празника и кой уши мартеницата – вижте в следващите редове, представени от lakatnik.info:

Тя се казва Йорданка Тодорова от Гара Лакатник. Лъчезарна, слънчева жена, която милее за родния край. Обича българските обичаи и традиции и се стреми да ги пази и предава. На най-българския празник, когато е гост на Гара Бов по случай 3-ти март, у Йорданка се заражда идеята за мартеница, която да украси скалите срещу Гара Лакатник. Тя споделя това с приятели и към края на 2017 започва организация за събитието.

Йорданка, която спечели умилението на всички с питка с образа на Дядо Йоцо, замесена от нея за Фестивала на Брашното, сама ушива гигантската мартеница. Разбира се, има и много помощници, които й съдействат в борбата с плата. Днес 40-метровата мартеница е готова и чака своя ред за изява.

Организаторите приканват всички желаещи да споделят празника с тях. Вижте ТУК повече за събитието.

Снимки и видеа от празника ще бъдат пбликувани в lakatnik.info, информират още от изданието.

EspressoNews
Снимка: Борис Кръстев