Коледа е

2740 преглеждания

Християнският свят отбелязва Рождество Христово

Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Иисус Христос.

Според евангелския разказ малко преди раждането на Иисус майка му Мария и съпругът ѝ Йосиф пристигнали от Назарет във Витлеем - родното място на Йосиф. По това време по заповед на римския император течало преброяване на населението и всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Тъй като градчето било препълнено и не намерили място в страноприемница, Мария и Йосиф се подслонили в пещера в покрайнините, където пастирите затваряли овцете. Там се родил Иисус.

В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина - ангел се явил на намиращите се наблизо пастири и съобщил, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите, които се поклонили на Иисус. След тях били тримата влъхви - източни мъдреци, които следвали изгрялата на Изток звезда, за да се отдадат почит на Спасителя. Те поднесли злато, смирна и тамян на Младенеца, чието идване на земята отбелязва началото на новата ера.

На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба. Празникът е известен още като Голяма Коледа, Божик, Божич.

Според народните традиции Коледа започва още от полунощ с обичая коледуване. В него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име - коледари.

Днес имен ден празнуват Христо, Христина, Младен, Радомир, Радослав, Радостин.

Екипът на EspressoNews честити празника и пожелава на всички здраве, благополучие, любов и щастие!

EspressoNews