Колоритна поредица от събития за Празници на Бов 2018

1616 преглеждания

Вижте къде и какво подготвят организаторите

С богата програма от събития в периода 17-27 май ще бъдат отбелязани тазгодишните Празници на Бов.

Събитието „Да разкажем за бовските родове“ ще се състои на 19 май от 11:00 часа. То ще се проведе в двора на родовата къща на ферма "Чемерник", където участниците в инициативата Българче на Бов ще представят пред гостите автентични облекла и предмети, свързани с миналото на бовския край. Ще бъдат излъчени мултимедийни презентации за местни родове. Посетителите ще могат да разгледат и родовите стаи, обзаведени с автентични предмети от родовете на Бугарите, Латинците, Кардашете, Мошиковците и Злакьовци.
 
Инициативата е част от проект "Бовските родове-минало за бъдещето", който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурса „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.
В рамките на празника ще се проведе и конкурс за най-добра родова ракия.

На 20 май от 10:00 часа на площада пред НЧ "Светлина-1896" жителите и гостите на Бов ще могат да се насладят на кулинарното майсторство на участниците в Празника на хляба.

„Преди да поемете по някоя от туристическите пътеки в Бов, преди да се разхладите под някой от местните водопади.. може да опитате вкуса на ръчно замесения бовски хляб“, подканят организаторите. Те обещават, че местните майстори на пити, погачи ще покажат своите умения и ще разкажат за традициите в месенето на хляб, а читалищните любителски състави ще повишат настроението на присъстващите
Инициативата е част от тазгодишното издание на Празници на хляба в община Своге.

На 25 май от 19:30 часа лятната сцена в с. Гара Бов очаква всички любители на българския фолклор на нощен концерт на народната певица Гуна Иванова и местни и гостуващи любителски състави. Организаторите ви очакват сред скалите, под звездите, на светлината на запалени огньове.  

Повече за събитията ТУК.

 EspressoNews