Кондиционният треньор Инес Субашка: Всяка диета e инструмент на определен етап, но не си задължен да я следваш винаги

5405 преглеждания

Тялото ви знае от какво има нужда – просто го чуйте

Лятото наближава, а с него и дългоочакваните дни на плажа.  И както всяка година, настъпва времето, в което повечето хора започват да спортуват или минават на диета, за да влязат във форма и да изглеждат добре по бански. Дали обаче тренировките и лишенията в последния момент дават резултат и това ли е правилният начин да имаме перфектна фигура за лятната отпуска, попитахме персоналният треньор Инес Субашка.

Инес, разкажи ни за себе си. С какво се занимаваш? Кое те мотивира да развиваш тялото и ума си и да станеш вдъхновител за много хора да постигат „невъзможното“?

Винаги определям себе си като нещотърсач. Краткото обяснение е, че се занимавам с кондиционни тренировки – помагам на хората да открият и реализират физическия си потенциал и да бъдат по-осъзнати за нуждите на тялото си. В действителност, използвам желанието на хората да изглеждат по-добре като инструмент, за да се доближа до тях и да им покажа, че работата над ума и тялото е начин да опознаеш себе си и живота. Качествата на характера, които изграждат в залата, после се трансферират във всяка една сфера от живота ми. Вярата, че дори, когато ти е трудно, не трябва да се отказваш и че, ако досега не си успял, може би просто не си намерил методът и човекът, които ще ти помогнат да се видиш на мястото, където искаш да бъдеш. Това, което ме мотивира е, че аз самата съм минала през много падения и възходи. Мога да посрещна всеки, там където се намира в момента. Знам от какво имах нужда аз на този етап и с удоволствие бих го дала на хората, които се лутат. А освен това вярвам, че човек трябва да живее за нещо повече от самия себе си.

Изготвяш хранителни режими и тренировъчни програми за своите клиенти. Как преценяваш кое е най-доброто за тях? От какви принципи се водиш?

Разбира се, всичко е свързано с опознаването на самия човек – неговата история, навици, предпочитания, предишен опит. Всичко това ми дава достатъчно информация, за да видя на какъв етап е. После, на базата на това решавам от какво има нужда човекът и как стъпка по стъпка да му помогна. Когато става въпрос за движението, аз вярвам, че човешкото тяло говори собствен език и аз го уча от доста години – достатъчно ми е да видя как някой се движи, за да мога с доста голяма точност да преценя от какво има нужда. Основният ми принцип е да установя на каква фаза се намира човекът и да не го затормозя с повече от това, което може да възприеме в момента. Аз виждам хората според потенциала им и ги тренирам според него – някои ми казват „Инес, ти прекалено много ми вярваш.“ И това е така, защото аз се абстрахирам от комплексите, които всеки човек има за себе си и му помагам да ги преодолее.

Кажи на читателите ни твоята „рецепта“ как да свалят излишните килограми до лятото.

Рецептата е да започнат с осъзнатостта, че добрата форма в дългосрочен аспект не се постига с краткосрочни кръпки – т.е. колкото по-отчаян е ходът за отслабване, толкова по-кратко време ще трае резултатът. Бавният, но постоянен прогрес е по-важен. Важно е да избират начин на хранене и трениране, които да могат да поддържат дълго време и които да съответстват с начина им на живот – т.е., ако никога не си тренирал, не трябва да започваш с тренировки всеки ден. И две тренировки в седмицата стигат, докато се превърнат в навик и нещо, което е част от живота ти. Винаги казвам, че когато изчерпваш тялото си, после то намира начини, за да си набави всичко, от което се нуждае – емоционалното хранене и йо-йо ефектът са точно това. Научете се да общувате с тялото си и да разбирате какво означава гладът за сладко, нуждата от повече храна – това не е лакомия. Това е биологичен подтик и сигнал, че на тялото му липсва нещо. Също така, изместете фокуса си само от външността – тя е следствие, а не причина. Визията е следствие от начина, по който се чувстваш, мислиш и избираш. В крайна сметка, ние сме продукт на нашите избори, а също така и нашето тяло. За да избираш добре, трябва да се чувстваш добре, защото всеки избор е породена нужда в тялото и ума, която ние задоволяваме. Когато изчерпваме организма си и караме психиката да страда, нуждите се увеличават и трудно смогваме да ги задоволим. Започнете там, където сте и не прибягвайте до крайности, защото всяка крайност се компенсира със своята противоположност.

Очевидно ти не си фен на крайностите. Какъв може да бъде резултатът от „залитането“ по един или друг режим?

Да, не съм им фен, защото самата аз съм минала през тях. В крайна сметка, хората обичат да си поставят етикети – веган, палео, кето и т.н. Аз правех същото и в един момент осъзнах, че когато се идентифицираш с определен начин на хранене, ограничаваш себе си и прогреса си. Всяка една диета може да ти служи като инструмент на определен етап, но това не означава, че си задължен да я следваш винаги. Например, нормално е през лятото и есента да ядеш повече въглехидрати, а през зимата да ти се ядат повече мазнини – тялото е устроено да функционира в синхрон с природата и неговите нужди се изменят с различните сезони и изискванията, които околната среда налага на организма. Когато сме прекалено крайни, обикновено се стига до хипоталамична аменорея (ХА) при жените, което е липсата на месечен цикъл, в следствие на изтощението на организма от ограничаването на храната. Описала съм много подробно пътя си и опита си с всички диети и точно тези последици, в книгата си #КажиНЕнаГлада: Възстанови метаболизма си от диети. Също така, всяка втора жена, има проблем с емоционалното хранене, което също е само средство на тялото да си набави това, от което ежедневно го лишаваме. Освен това, ограничаването на макро и микро-нутриенти, води до промяна в настроението, до това да не искаме да се социализираме, защото смятаме, че може да нарушим диетата си, ако общуваме с хора, които не мислят и не избират като нас. Ограниченията в храненето, са ограничения в мисленето и се проектират във всичко, което правим в живота си.

Инес, какъв съвет би искала да дадеш на читателите ни за финал?

Съветът ми е да спрат да делегират здравето и тялото си на някой друг и да поемат отговорност за себе си и начина, по който се чувстват – да опознаят нуждите на тялото си и да се вслушват в сигналите му, вместо непрекъснато да ги притъпяват и да му налагат определени рамки и правила. Тялото ви знае от какво има нужда – просто го чуйте.

EspressoNews