Конна база "Генерал Крум Лекарски" - Божурище

3339 преглеждания

Паметник на културата и едно от най-модерните съоръжения за конен спорт на Балканите

Едно от по-интересните и актрактивни места за развлечение на територията на град Божурище, което привлича вниманието на ездачи и любители на конния спорт от цяла България, е конната база „Ген. Крум Лекарски“. Тя се намира недалеч от столицата, което я прави удобна за посещение не само на местните жители. Там винаги можете да се натъкнете както на тренировка на професионално занимаващи се с конен спорт ездачи, така и на много хора, просто решили да прекарат следобеда приятно в компанията на конете. Базата привлича с модерното си устройство и с просторната конюшня, от чиито прозорци конете приветстват своите посетители. Това е едно от значимите места за Божурище, известно и с многогодишната си  история и решаващата си роля за създаването на градчето ни.

Конната база има голямо влияние за сегашния облик на града. Началото на днешния град Божурище като населено място е поставено през 1897 г., когато е създаден коневъден комплекс за нуждите на армията. Постепенно около него започва застрояването на частни и държавни сгради и така се оформя бъдещото населено място. По тази причина днес в герба на града конят е включен като един от трите му символа, заедно със самолета и дивия божур.

Базата е известна под името на  един от пионерите на конния спорт в България и изтъкнат състезател - ген. Крум Лекарски. Роден на 5 май 1898 г. в гр. Кюстендил, патронът на базата е виден представител на конния спорт, известен е със спечеленото първо място в тристранното състезание в Аахен (Германия) през 1955 година. Той е и шампион на Балканските игри през 1931 и 1933 година. Участва в олимпийските игри в Париж (1924), Амстердам (1928), Хелзинки (1952) и Рим (1960), както и много други международни и републикански състезания.

Конната база в Божурище е една от много предпочитани и посещавани бази в България от състезатели и треньори. На нейната територия ежегодно се провеждат държавни първенства, национални турнири и купи, като участват състезатели от всякаква възраст и националност. Ясно е, че едно такова събитие винаги би било добра идея за развлечение на любителите на конния спорт.

Базата е точното място за новатори, които желаят да се качат на кон и за пръв път да изживеят неповторимата емоция от контакта с това голямо и изящно животно. Подходящо е дори за деца, любители на животни, които могат да се порадват на по-малките коне, като понитата, които се отглеждат там.  Обучават се и деца, които имат физически проблеми, а е доказано, че конният спорт спомага за по-бързото възстановяване и за емоционалната стабилност. За тях и тяхното безопасно обучение помага еластичната настилка, която не позволява на конете да се хлъзгат и така ги предпазва от нараняване на ставите и сухожилията.

Конната база е развит спортен център, за който се грижат само професионалисти в сферата. Разполага с професионални инструктори и треньори, модерни съоръжения,  както и много качествена, професионална настилка, на каквато се провеждат дори и световните първенства, тренирани състезателни коне, пони-клуб и бар с храна и напитки, което го прави напълно иновативно и удобно място за посетителите.

 Освен спортните дейности, които се провеждат на територията на конната база, община  Божурище работи за популяризиране ѝ като културен паметник. Пример за това са турнирите, които се организират по повод честаването на Тодоровден – конския Великден, като се представят състезания в различни дисциплини с конете, както и традиционното за празника надбягване с коне – кушия.

Базата продължава да се развива с годините едновременно като културен паметник и като едно от най-модерните съоръжения за конен спорт на Балканите. Тя е подкрепяна  от общината и от други фирми, решили да съхранят и предадат във времето един от символите на Божурище. Със сигурност е едно стойностно и важно място в града и добро място за развлечение на територията на общината. Добрата обстановката и приятна атмосферата се усещат и са живо доказателство защо е място, към което си заслужава да се върнеш.

Личната оценка, която мога да дам за конната база в града ни е, че е приятно място и възможност да се опита нещо нетипично и забавно, идеално място аз любители на животни и на предпочитащите конния спорт.

Материалът е изготвен от Симона Трайкова, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище за ученическия конкурс на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца