Костинброд и Гаджин хан набелязаха сферите на бъдещото си сътрудничество

1711 преглеждания

Костинброд и Гаджин хан набелязаха сферите на бъдещото си сътрудничество

Работна среща с представители от община Гаджин Хан, Република Сърбия, проведе ръководството на Община Костинброд. Тя имаше за цел да насърчи сътрудничеството и да развие партньорството между двете общините. 

На срещата от сръбска страна присъстваха г-н Саша Джорджевич – кмет на община Гаджин Хан и проф. д-р Ванче Бойков. От българска страна  участваха кметът на община Костинброд  Трайко Младенов и неговите заместници Александър Ненов, Теодора Гогова и инж. Габриела Георгиева, председателят на Общински съвет-Костинброд д-р Атанас Тенев и Борислав Борисов - кмет на село Петърч.

Обсъдени бяха сферите, в които двете общини могат да си сътрудничат. Сред тях са икономика, инфраструктура, културен и научен обмен.  Участниците в срещата обсъдиха и възможностите за обмен на информация, опит и добри практики, за разработване и изпълнение на съвместни дейности и проекти, както и за решаване на общи проблеми. Тема на разговорите бяха и новите възможности за изпълнение на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество.

Обща стратегическа цел на регионалното сътрудничество между секторите и административните единици, която трябва да бъде постигната чрез трансгранично сътрудничество,  е да се насърчи балансираното и устойчиво развитие на трансграничния регион между България и Сърбия, интегриран в европейското пространство чрез интелигентен икономически растеж, приспособяване към промените в околната среда и подобряване на културата на обучение.

В рамките на срещата, Трайко Младенов запозна гостите от община Гаджин хан със социалните, културните, инфраструктурните, спортните и туристическите възможности на община Костинброд. Кметът на Костинброд изложи подробно целите на общината за развитие на образованието, нуждата от квалифицирана работна ръка в предприятията на местно ниво, амбициите за развитие на културно-религиозен туризъм и  възможностите, които дава природата в двете общини за почивка и отдих.

EspressoNews