Костинброд и Пирот обсъдиха създаването на European Grouping of Territorial Cooperation

1224 преглеждания

Проектът е обединяващ за България, Сърбия и Румъния

Община Костинброд ще бъде домакин на кръгла маса по повод учредяване на EGTC - European Grouping of Territorial Cooperation - проект обединяващ България, Сърбия и Румъния. Това стана ясно по време на среща между ръководствата на общините Костинброд и Пирот, която се проведе на 13 февруари, в Костинброд.

Гости на кмета Трайко Младенов бяха заместник-председателят на общински съвет и съпредседател на Еврорегион Нишава Владица Тошич и Витойко Панайотович - заместник- кмет на община Пирот. На събитието присъстваха и Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд, Колю Колев и  Камелия Георгиева - експерти по Оперативни програми и проекти в община Костинброд.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че ще положат максимални усилия, над десетгодишното партньорство в Еврорегион Нишава да прерасне в ползотворно за страните сътрудничество и да донесе максимални ползи за жителите на общините Костинброд и Пирот, както и за другите общини, които членуват в Еврорегион Нишава.

Предстои Сръбската община да проведе среща и с представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който също ще е партньор на инициативата и е заявил желание да участва в ристранния проект. Заявили от българска страна желание да участват в проекта, са още общините Монтана и Видин. От своя страна Община Костинброд ще проведе срещи с представители на общините на запад от София.

EspressoNews