Костинброд и Салеми поставиха началото на дългосрочно сътрудничество и побратимяване

1577 преглеждания

В рамките на официална визита на българската община в Италия

Кметът на община Костинброд и кметът на община Салеми, провинция Трапани – Италия, подписаха първоначално намерение за споразумение за дългосрочно сътрудничество и побратимяване.

Събитието се състоя в деня, който Италия отбелязва своето обединение, тръгнало именно от град Салеми – 14 май.

В рамките на визитата си, българската делегация се запозна с ръководството на община Салеми и посети местни фабрики по покана на Доменико Венути – кмет на община Салеми. Той  посрещна гостите си в замъка Il Castello Normanno-Svevo, където бе подписано и първоначално намерение за споразумение между двамата кметове.

На срещата от Италианска страна присъстваха и Калоджеро Анджело-главен заместник-кмет, Антонио Брунета -заместни.-кмет на община Салеми, Вито Скализи -заместник-кмет в ресор “Култура, спектакли и спорт” и Салваторе Каша – президент на Ротари клуб “Салеми” и президент на Асоциацията на ресторантьорите.

В състава на делегацията от община Костинброд, водена от кмета Трайко Младенов, са неговите заместник-кметове, д-р Атанас Тенев-председател на Общинския съвет и членове на местния парламент.

В рамките на срещата двете страни договориха бъдещо сътрудничество в областта на културата, туризма, бизнеса и други сфери от взаимен интерес.

На свой ред българската делегация също отправи покана към ръководството на община Салеми и представители на местния бизнес да посетят Костинброд. Кметът на Салеми получи и подаръци от Трайко Малденов - реплика на музайка от късноримската резиденция “Скретиска”, българска кукла с типична шопска носия и презентационни материали на община Костинброд.

След официалната среща последваха посещения на местни музеи и фабрики за производство на вино, паста и сладолед, където членовете на българската делегация се запознаха с използваните суровини, технологии и реализацията на продукцията на пазара. Опознаването на местната индустрия и бизнес ще допринесе за установяването на контакти, партньорство обмен на добри практики между бизнеса в двете общини.

EspressoNews