Костинброд отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи и посрещна делегация от Каспичан

1143 преглеждания

Беше представен филм и обсъдени проекти в туризма

Костинброд отбеляза 75-годишнината от спасяването на българските евреи със съвместно мероприятие на местната и областната администрации. На 13 ноември 2018 г. в малкия салон на НЧ „Иван Вазов-1947“ бе проведено събитие – част от Комуникационната стратегия за отбелязване на годишнината. 

Водещ на мероприятието беше заместник областният управител Николай Борисов. Присъстващите в залата приветстваха кметът на община Костинброд Трайко Младенов и председателят на местния Общински съвет д-р Атанас Тенев.

Гост на община Костинброд беше Народният представител Александър Сиди, който е от еврейски произход. Той разказа лична семейна история и малко известни факти около събитията и перипетиите на българските евреи.

Събитието завърши с представянето на филма „Спасени“- продукция на Държавна агенция „Архиви“.

По-рано през деня, по официална покана от кмета на Костинброд, на посещение в града беше Милена Недева - кмет на община Каспичан, която бе придружена от председателя на  ОбС-Каспичан - Анелия Ангелова.

Гостите бяха посрещнати от кмета Трайко Младенов и председателят на Общинския съвет д-р Атанас Тенев, с които обсъдиха един разработен туристически обект – „Плиска“ и един бъдещ - „Скретиска“. Ръководствата на двете администрации коментираха и бъдещи участия на фолклорни състави от двете общини на предстоящи фелклорни фестивали, конкурси и други събития.

Община Каспичан се намира в централната част на Североизточна България. Граничи с общините Шумен, Нови пазар и Провадия. На територията на общината се намира старата българска столица Плиска. Каспичан заема изключително важно стратегическо положение в Североизточна България и е част от Североизточения приморски регион.

EspressoNews