Красиви четириноги дефилираха на стадиона в Костинброд

2279 преглеждания

Проведе се изложба на каракачанско куче

Изложба на каракачанско куче се проведе в събота на стадион „Белица“ в Костинброд. Организатори на събитието бяха Община Костинброд и Национална организация „Каракачанско куче“ (НОКК).

Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“.

Конкурсът започна с разяснение на регламента. Водещият Иван Панайотов запозна участниците с критериите, по които ще бъдат оценявани кучетата - стойка, форма на главата, опашка, състояние на зъбите, походка и други, характерни за породата белези.

Кучетата бяха разделени и класирани по категории:

– бебе (3-6 месеца);

– подрастващи (6-9 месеца);

– млади (9-14 месеца);

– междинен (14-24 месеца);

– открит (2-8 години);

– ветерани (над 8 години).

Над 70 каракачански кучета на различна възраст взеха участие в изложбата-конкурс. Раздадени бяха и много награди под формата на лакомства за домашните любимци.  

На финала във всяка категория беше избран победител, а трудната задача да оцени красивите четириноги се падна на Тодор Петров – председател на Управителен съвет НОКК.

Каракачанското куче е автохтонното овчарско куче на България. То е едно от най-старите кучета за охрана на стада селскостопански животни в Европа. В България кучето се назовава и със своите синоними – Овчарско куче, Чобанско куче, Вълкодав, Влашко куче. В специализирани публикации е известно също и под синоними Тракийски молос, Karakachan Dog, Karakatschan Hund, Chien Karakatchan, Thracian Mollos. Каракачанската породата е официално призната през 2005 година и е стандартизирана в патентното ведомство. Кучето е особено подходящо за пазач, тъй като отстоява ревностно територията си.

EspressoNews