МВР пуска обществената поръчка за новото поколение лични документи

1561 преглеждания

Ще съдържат биометрични данни и е-идентификатор

Министерството на вътрешните работи ще обяви днес обществена поръчка за фирмите-изпълнители на новото поколение лични документи, съобщи НоваТВ.

Новите правила за български лични документи трябва да влязат в сила от януари догодина. С тях ще бъдат въведени нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание на държателя и електронен идентификатор. Предвижда се още документите да съдържат безконтактен чип, да дават възможност за плащане на данъци и дори да се гласува електронно.

В ефира на НоваТВ заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов съобщи, че не се очаква нововъведенията да оскъпят изработката на личните карти и паспортите.

По думите на Ципов е планирано изграждането на център, в който да се произвеждат документите. Така подаването на заявления по места, което се запазва, ще става по-бързо, защото заявленията ще се изпращат по електронен път. Новите документи ще се получават на същото гише.

Според заместник-министъра заявления ще могат да се подават и по електронен път. Той увери, че центърът за издаване на български лични документи ще бъде със строг достъп. Към него ще има и център за административно обслужване на граждани.

Сроковете за изработка ще бъдат следните: 30 дни за обикновена поръчка, 3 дни за бърза, 12 до 24 часа за експресна, вместо досегашните 8.

От МВР очакват повечето европейски компании, които произвеждат подобен вид документи да се явят на търга, което ще увеличи конкуренцията и ще намали цените.

Три нови образци на документи се предвиждат за лица, подведени под наказателна отговорност. Непроменени ще останат основните видове документи - лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт и удостоверение за пребиваване на чужденци. Предвижда се нова възможност за удължаване на срока на валидност на задграничните паспорти за българи, които живеят в чужбина. Те 10, вместо 5 години. Петгодишен срок на валидност ще имат паспортите за деца. Въвежда се и друг нов документ - карта за пребиваване на служител на НАТО, обясни още заместник-министър Ципов.

EspressoNews