МОН с предложение за дигитализиране на учебниците

1268 преглеждания

Преди няколко дни от Министерството на образованието и науката излязоха с предложение всички учебници за средношколци издавани от българските издателства да бъдат дигитализирани и да бъдат публикувани в единна платформа достъпна за учители и ученици.

В момента доста издателства предлагат електронни копия на своите учебници, но в повечето случаи те са трудно достъпни, използват различен софтуер и не се използват масово от учениците и техните преподавателите. В случаите в които това се прави се избира изданието на един колектив, най-много на два такива. Със създаването на единната платформа ще се подобри достъпът до електронните издания, като това ще помогне на ученици и преподаватели в образователния процес.

От МОН вече са се свързали с повечето издателства, като целта е те да дадат предложения и да сътрудничат при създаването на системата.

От министерството подготвят и възможност за обучение на преподаватели за работа с новата система. След това те ще трябва да обучат колегите си, а те от своя страна да обяснят на учениците как да достъпят информацията и да я използват пълноценно.

В началото се предвижда изграждането на платформата да започне с изготвяне на електронни копия на учебниците предназначени за ученици от 5 до 7 клас, като с времето ще бъдат добавени и всички учебници от 1 до 12 клас.

Източник: http://obrazovani.info

 

Тагове