Магията на фолклора завладя Костинброд с „Шопски наниз“ 2019

1419 преглеждания

Десетото издание на фолклорния фестивал бе официално закрито

Удовлетворение и невероятни впечатления засвидетелстваха организатори, гости и участници по време на официалното закриване на Десетия фолклорен фестивал „Шопски наниз“.

На 12 май 2019 г. зрителите в препълнената зала на Народно Читалище „Иван Вазов- 1947“-гр. Костинброд се насладиха на изпълненията на съставите от община Костинброд, с които бе поставен и финалът на тридневната фолклорна феерия, преминала под звуците на впечатляващи танцови и певчески спектакли, изпълнени с колорита и пищността на автентичните български носии.

През трите дни на „Шопски наниз 2019г.“ на сцената на читалището се изявиха видяхме състави от цяла България и пет състава от  Димитровград, Бабушница, Гаджин Хан и Сокобаня (Р. Сърбия), които се погрижиха за настроението на пълната зала в град Костинброд. Невероятен спектакъл и куп изненади поднесоха и италианските гости, от побратимената община Салеми, Република Италия, които забавляваха всички граждани и гости на Костинброд.

Тържеството по закриването на десетия фолклорен фестивал започна с изпълнения на формация „Астиденс“ и Валерия Момчилова, Сорина Богомилова, Антонио Симеонов, Боряна Василева, ТС „Граовска младост“ по хореография на „Асти Денс“.

След невероятните изпълнения на народните певци във формацията и танците с тъпани на сцената, водещите Милен Иванов и Даниел Спасов, поканиха на сцената журито на фестивала и официалните гости, сред които бяха: Николина Ангелкова - министър на туризма на Република България, Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд и заместник-кметовете инж. Габриела Георгиева, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов.

 Министър Ангелкова, заяви: „Благодаря за поканата да участвам в церемонията по награждаване на десетия юбилеен Международен фестивал „Шопски наниз“. Той се е превърнал в много добра традиция за съхраняване и популяризиране на българския фолклор и Шопската етнографска област от изпълнители самодейци. Министерство на туризма насърчава тези културни форуми, защото привличат също много туристи и правят регионите по-разпознаваеми. Пожелавам на наградените и всички участници много успехи и вдъхновение за нови творчески постижения.“, каза министър Ангелкова. Тя връчи и една от специалните награди „Златен наниз“ на ФТК „Българско хоро“ при НЧ „Култура-2014“, гр. Плевен.

Трайко Младенов изказа своята благодарност към всички участници и организатори на фолклорния фестивал: „Благодаря на организаторите, благодаря на читалищата. Горд съм, че във всички читалища на територията на община Костинброд има буден, културен живот. Общинска администрация - Костинброд ще помага винаги той да се развива и да не угасва. Благодаря на всички доброволци, които помагаха в организирането на „Шопски наниз-2019г.“. Надявам се във всеки един от вас да е останал красив спомен в сърцата от фестивала.“. Кметът на община Костинброд покани на сцената всички доброволци, които имаха не леката задача да съдействат за всичко нужно на съставите, ансамблите и изпълнителите, които взеха участие на 10, 11 и 12 май в град Костинброд.

Г-н Младенов благодари и на уважаемото жури, в състав: Димитър Манов- председател на журито, хореограф, носител на фолклорен „Оскар”, Лиляна Галевска - певица от Шопската фолклорна област, изпълнителка на народни песни от Трънския край, Юлия Цанкова - дългогодишен музикален редактор и водещ на фолклорни предавания по Българското национално радио, Христо Иванов- хореограф и главен ръководител на ансамбъл „Загоре“ и  Милен Иванов - певец и водещ. Специалната награда на кмета на Костинброд той връчи на КХД Цариброд - Димитровград и Мария Георгийева!

Заместник-кметът на община Костинброд и Директор на фестивала - Александър Ненов връчи специалната награда на Директора на фестивала на 144 СУ „Народни будители“, гр.София След словото си заместник кмета връчи и плакети за принос в развитието на 10 годишната история на фестивала на Стойна Таскова, Русанка Колева и  Камелия Георгиева.

Д-р Атанас Тенев - председател на общински съвет поднесе наградата „Най-добър чуждестранен състав” на Дом на културата Бабушница, Република Сърбия,  Димитър Манов -председател на журито връчи наградата на „Журито” и заяви, че „Шопски наниз” е един от най-добре организираните фестивали в България!

Инж. Габриела Георгиева и инж. Теодора Гогова връчиха призове в категориите Автентичен фолклор и обработен фолклор.

Десетото издание на „Шопски наниз“ бе организирано и проведено при много добра координация и с усилията  местните читалищата и общинска администрация, както и с доброволците от ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ гр. Костинброд, с ръководител Ирена Георгиева. Доброволци бяха още и спортистите от спортен клуб „ФУНА“, Дневен център за работа с деца на улицата-Костинброд и Център за обществена подкрепа „Промяна“. За сигурността и обществения ред се погрижиха и общинският Инспекторат и РУ-Костинброд.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд