Магията на фолклора завладява Костинброд с „Шопски наниз“ 2019

2102 преглеждания

Танцовата и певческа надпревара ще се проведе от 10 до 12 май

Наближава десетото издание на Националния фолклорен фестивал „Шопски наниз“. То ще се проведе в Костинброд в дните от 10 до 12 май, а организатори са Община Костинброд и местните читалища „Иван Вазов-1947”, „Св. Св. Кирил и Методий-1890” и „Заря -1914”.

Домакин на певческата и танцова надпревара ще бъде НЧ „Иван Вазов-1947”.

Официалното откриване е в 17:30 ч. на 10 май. Целият втори фестивален ден е предвиден за конкурсната програма, която ще продължи и през третия ден от „Шопски наниз“.

На 12 май от 18:00 ч. любителите на фолклора ще могат да се насладят на пъстрите костюми, завладяващата музика, кръшните хора и песни на формациите от Костинброд. 19:00 ч. е началото на заключителния концерт на фестивала.

Награждаването на най-добре представилите се участници на „Шопски наниз“ 2019, ще бъде на 29 април от 20:00 ч., когато е и официалното закриване.

Според своя регламент, „Шопски наниз“ има състезателен характер. Изпълненията се оценяват от професионално жури в областта на фолклора. Участниците ще се борят за първа, втора и трета награди към всяка една категория. Голямата награда на фестивала е Наградата на кмета на община Костинброд. Специалната награда на фестивала - Наградата „Златен цървул”, която се присъжда за най-добро изпълнение от шопската фолклорна област.

Разделите, в които участниците ще се състезават за престижните отличия са:

І. Песенен фолклор:

- Автентичен фолклор – вокални групи и индивидуални изпълнения;

- Обработен фолклор – вокални групи и индивидуални изпълнения.

ІІ. Танцов фолклор:

- Танцови състави и формации;

- Клубове за народни танци и школи;

- Фолклорни ансамбли.

ІII. Словесен и обреден фолклор:

Категории: до 10 години; до 18 години; над 18 години

EspressoNews