Мариета Фидосиева - главен продуцент „Новини и актуални предавания“ в БНТ 2 е последният член на журито на "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България"

3418 преглеждания

Главният продуцент "Новини и актуални предавания" в БНТ 2 - Мариета Фидосиева е последният член на журито в тазгодишното издание на „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“. Г-жа Фидосиева ще оценява ученическите разработи заедно с останалите членове на журито – Доника Ризова, Михаил Дюзев и Евелина Павлова, както и екипа на EspressoNews, ще оценява ученическите разработки. 

За участниците в социалния проект г-жа Фидосиева сподели - „Истинската журналистиката не ражда звезди, а творци. Тя  е  привлекателна, но тежка и отговорна мисия.“

Мариета Фидосиева е завършила Факултета по журналистика на СУ “ Климент Охридски“ през 1991 година, но започва да стажува в телевизията още от втори курс. Първите й стъпки са  в легендарното за времето си предаване „Добро утро на БНТ“ с водещ Александър Авджиев. През лятото на 1990г. е изпратена на стаж в прохождащите след промените нови и модерни екипи на „По света и у нас“. Има късмета да попадне в Екип 2 с водещи Нери Терзиева и Асен Агов, които пожелават да остане след стажа и бързо я превръщат в професионален репортер. В „По света и у нас“ репортерства до 1992г., когато вторият канал на БНТ се преобразува в ЕФИР 2  и е поканена и там от Нери Терзиева. Там е парламентарен репортер, а по-късно става и водещ на новините на ЕФИР 2. Това са първите различни телевизионни новини правени в наш ефир. Има шанса и свободата да постави началото на новата българска телевизионна журналистика - без цензура и скрупули. 

В края на 1998 г. напуска БНТ и става водещ на сутрешния блок „Преди всички“ по Програма „Хоризонт“ на БНР. През 2005 става Главен редактор на „Блокови предавания“ в Програма „Хоризонт“ на БНР. От декември 2010 г.- до 2013 г поема новини на Програма Хоризонт на Българското национално радио като продуцент.

През 2013 година получава покана да прави новините на новия канал на БНТ - БНТ 2 като Главен продуцент.  Предизвикателството пред нея е да направи регионалните новини много по-търсени и в България, както е в цял свят.

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛ.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс