Марина Цекова от Нова Телевизия ще журира проектите на участниците в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

5198 преглеждания

Марина Цекова от Нова Телевизия ще журира проектите на участниците в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

Марина Цекова: „Може би изглежда, че смисълът на участието ми в журито е да давам оценки. Но по-скоро се надявам да получа надежда. А именно, че сред материалите, които ще видя и прочета, се крият авторите, от които журналистиката в България толкова силно се нужда днес.”, това споделя специално за участниците на  "Работилница за репортери 2018 - Родова памет", репортера и водещ на "Новини" по NOVA, която се включва в журито на тазгодишното издание на конкурса.

Марина Цекова е репортер, водещ  „Новини” и продуцент на документалната поредица „Темата на Нова”. Има бакалавърска и магистърска степен в областта на медиите, комуникациите и политиката в Берлин. Специализирала е журналистика в Съединените Щати по програмата на World Press Institute.

Марина е отразявала е терористичните атаки в Берлин, Кьолн и Истанбул, денят на гнева в Йерусалим и Западния Бряг. Тя беше и специалния пратеник на NOVA по време на финансовата криза в Гърция и масовите протести в Румъния. В серия разследващи материали разкри колко струва цената на дете на черно у нас и как се търгуват гласове по време на местни и парламентарни избори. 

За своите репортажи през пролетта на 2014 г. е удостоена с признанието „Достойните българи”. Същата година е отличена и от Българската търговско-промишлена палата за обективно отразяване на проблемите на бизнеса в страната. Марина Цекова е носител на отличие и в конкурса „Светове и цветове" - за материал, който представи пътуването обратно към Аушвиц на единствената българка, оцеляла в най-страшния концентрационен лагер на нацистка Германия.

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.

EspressoNews