Методий Кирилов - един от обичаните учители в Годеч

3379 преглеждания

Методий Кирилов - един от обичаните учители в Годеч

Годечкият край има много личности, свързани с историята на града. Тази, която избрах и с която ще Ви запозная е господин Методий Кирилов  - човекът, който ме вдъхновява в сферата на литературата.

Методий Кирилов е роден на 1-ви юни 1979 година в град София. Живее в град Годеч, където и завършва средното си образование в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ през 1997 година. Родителите му Първан Милчев и Василка Милчева са пенсионирани учители. Майка му е завършила Учителски институт „Дичо Петров“ в град Смолян, със специалност биология и химия. Първоначално е работила в родния си град Симитли, а след като сключва брак с господин Милчев работи в СПУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Баща му е възпитаник на СУ „Климент Охридски“ – специалност българска филология. Първоначално е бил учител в село Говедарци - община Самоков, а след това и в град Годеч в СПУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

През 1997 година Методий Кирилов е приет в Благоевградският университет - специалност „Педагогика“. На следващата година се премества в СУ „Св. Климент Охридски“ - град София, където завършва висшето си образование, със специалност българска филология. Първоначално придобил квалификационна степен бакалавър, а няколко години по-късно станал и магистър. Докато готвел магистратура на тема: „Литературата - творческо писане“, той имал възможността да се докосне до най-добрите познавачи в областта на словесното изкуство: проф. Крикор Азарян и поетесата Валентина Радинска, проф. Симеон Янев, проф. Боян Биолчев, доц. Ани Илков.

След дипломирането си постъпва на работа в Помощно училище „Васил Левски“ в град Годеч. През 2003 година започва работа като учител по български език и литература в СОУ „Проф. д.р Асен Златаров“ град Годеч. Тогава той е бил най-младият постъпил учител в Годеч.

В едно интервю, той споделя:

„Повечето колеги, с които започнах да работя, ми бяха учили. И това беше огромна чест за мене - да вървя до своите учители. Хубаво е да има приемственост.“

„Станах учител, защото мисля, че мога да дам нещо на младите. Но не само това. И те да ми дават. Получава се един обмен. Общуването с учениците ме зарежда и ми дава сили да гледам ведро и на по-критични ситуации.“

В момента господин Кирилов преподава в софийска гимназия. Той е заместник главен редактор на годечкият вестник „Годеч днес“ и член на Читалищното настоятелство. Има издадена книга „Покана за размисъл“ (Стремеж към градеж и опазване на себе си и Света), в която той и проф. Кирил Богданов разговарят из южните склонове на връх Ком. Той участва в много празници на града, рецитирайки стихотворения на известни поети. Участва и в годечката театралната трупа „ТАЛАНТИНъ“.

Това, което ме впечатлява в него е, че той е човек със силен характер, наследил професията учител от родителите си. Рецитирайки някое стихотворение на Христо Ботев, настръхваш от силният  му и дълбок глас. Излъчването му, походката показват стабилност и мъжественост. Когато го видиш широко ще се усмихне и ще те поздрави с високо вдигната глава. Аз също съм имала възможността да бъда в ролята на диктор заедно с Методий Кирилов на 3-ти март 2018 година, в град Годеч.

Всеки, който има честта да се запознае с него, ще разбере колко добър и вдъхновяващ  човек и учител е той. Няма ученик, който да не обича и уважава господин Кирилов. Начина му на преподаване някак те кара да заобичаш литературата. И толкова много неща запомняш от него, нямаш нужда да отваряш учебника, за да си спомниш какъв е урока. Във всеки час той цитираше думите на някой поет или писател. Винаги се чудех, как е запомнил толкова много цитати. Отговорът беше - той просто обича да чете. 

Материалът е изготвен от Ирена Евстатиева, ученичка в 9 клас на СУ ”Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.