Метрото може да стигне до индустриалната зона "Божурище"

2450 преглеждания

Инфраструктурата на индустриалната зона "Божурище" ще се развива с три проекта, единият от които включва разширение на метрото, което да минава отгоре. Това съобщи пред медиите министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА. Друга обсъждана идея е оттам да минава жп превоз.

На сайта на зоната също се обещава там да бъде изградена спирка на метрото в близко бъдеще. Идеи за строителство на метро до Божурище и Банкя бяха формулирани от участници в конкурса за главен архитект на София преди година. Кметовете на крайградските общини също се обединяват около искането за по-лесен достъп до метрото в столицата. В момента в града се строи третият метродиаметър, който трябва да свърже североизточната и югозападната част на града - кварталите "Левски" и "Горна баня". Божурище се намира строго на запад и това означава, че трябва да бъде разширен първият метродиаметър.

От пресцентъра на Столичната община казаха пред "Дневник", че по проект от 2003 г. се е предвиждала междинна станция между спирките на метрото "Сливница" и "Обеля", където да има връзка с железопътната линия. Така пътниците биха могли да слизат от метрото и да се качват на влак, който да ги откарва до Божурище. Към момента обаче не се предвижда изграждането на спирката.

Миналата седмица представител на германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол", която възнамерява да утрои инвестицията си до 150 млн. лв., се оплака на Караниколов от състоянието на пътната инфраструктура и логистиката в зона "Божурище".

Днес от думите на министъра не разбира, че в проектите за подобряване на условията в зоната са въвлечени министерствата на транспорта и регионалното развитие, пътната агенция и Столичната община. С министъра на регионалното развитие вече е обсъдена тема с предстоящото строителство на пътища на принципа на публично-частно партньорство. Работи се и по въпроса за електропреносната мрежа на територията на зоната, за което има проект, като тя ще бъде изградена от ЧЕЗ.

Източник: dnevnik.bg