Министрите Радев, Нанков и Московски депозираха оставките си

1713 преглеждания

Премиерът Бойко Борисов ги поиска заради трагичния инцидент край Своге

Министрите Валентин Радев и Николай Нанков дадоха извънреден брифинг в Министерския съвет, на който заявиха, че заедно с колегата си Ивайло Московски са депозирали оставките си. По този начинте поемат политическата отговорност като ръководители на трите министерства, които имат отношение към трагичния инцидент в Своге, информира БНТ. Министър Московски не присъства на брифинга, тъй като е в болничен. Премиерът също не бе на брифинга.

Припомняме, че по-рано днес (31 август), премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри заради трагичния инцидент край Своге, в който загинаха 17 души.

„Тримата колеги, аз, Московски и Радев депозирахме нашата оставка пред министър-председателя, както заявихме - още в неделя изразихме нашата готовност по линия на политическата отговорност, която трябва да бъде поета заради трагичния инцидент - да подадем нашите оставки и днес те са факт, депозирани са в МС“, обяви регионалният министър Николай Нанков на брифинга.

Нанков заяви, че са хора с морал, затова поемат тази отговорност като ръководители на трите министерства, които имат касателство по трагичния инцидент. Като грешка и възможна причина да се стигне до подобна трагедия, Нанков открои недобрата комуникация и координация между ведомствата. По думите му, вероятно подаването на сигнал за проблем не е било достатъчно. Ако е имало и ежедневен контрол, е нямало да се стигне до трагедията.

„Нашата основна цел е справедливостта, максимално бързо да дойде на дневен ред. Ние съдействахме, съдействаме и ще съдействаме с всичко възможно, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин и за се създаде справедливост по линия на отговорностите“, допълни Николай Нанков.

„Така постъпваме в политическа партия ГЕРБ, ние носим политическа отговорност, поставени сме на тези позиции да свършим определена работа. След като се случи този инцидент без да имаме персонална вина, но очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от такава трагедия. Това време ни трябваше, вече пети ден, така се разбрахме с премиера, да предадем всичко на следствието. Той днес ни каза - стига толкова, това е денят, каквото можахте - помогнахте, донесете оставките и ги депозирайте. Но тези дни ни трябваха точно за това. Ние сме хората, които познават най-добре системите в момента. Някои неща са останали невидими за вас", заяви на свой ред вътрешният министър Валентин Радев.

По думите му, всичко необходимо по случая е предадено на следствието и прокуратурата. „Така всичко да е на светло и всички да сте наясно какво се случва. Така постъпихме, мисля, че е правилно“, допълни Валентин Радев.

Източник: БНТ