Министър Вълчев: „Враца е пример за правилно развитие на образованието и модернизиране на инфраструктурата му“

1726 преглеждания

Той посети училища, обновени със средства от МОН

„За последните няколко години Община Враца полага изключително много усилия за модернизиране на образователната инфраструктура и развитието на професионалното образование. Учебните заведения в региона припокриват напълно политиката на министерството за утвърждаване на националното самосъзнание сред младите хора. Вярвам, че с общи усилия ще успеем да разширим образователната среда на учениците като им предоставим възможност да развиват своите компетенции. С инвестираните средства до момента по оперативни програми и от бюджета на Министерство на образованието, Враца е пример за правилно развитие на образованието и модернизиране на инфраструктурата на училищата и детските градини“ – каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работно посещение във Враца.

Министър Вълчев посети сградата на бившето училище в село Паволче, където заедно с кмета Калин Каменов подписаха договор, чрез който Община Враца дарява сградата на учебното заведение на образователното министерство. „Днес е изключително важен ден за всеки жител на село Паволче, тъй като само след година тук ще бъде създаден първият в страната Национален център за православно, патриотично и екологично образование. Вашето населено място е люлката на родолюбието, тъй като от тук минава Ботевият поход, има православен храм и десетки еко пътеки. Вярвам, че след откриването на центъра, в тази прекрасна сграда отново ще има живот и в нея ще се възпитават хиляди деца от цялата страна.  Искам да благодаря на министър Вълчев за оказаната подкрепа при реализирането на проекта. Това е поредното потвърждение, че той познава отблизо проблемите в сферата и има желание за тяхното разрешаване с реални действия“ – заяви кметът Каменов преди подписването на договора за дарение, след което връчи на министър Вълчев почетен плакет за особен принос в сферата на образованието в общината.

В сградата на училището в село Паволче, Красимир Вълчев заяви, че след изпълнението на проекта във Враца ще има много по-ефективна образователна среда, която ще бъде пример и за други градове в страната.

В рамките на своето посещение, министър Вълчев гостува и в Средно училище „Христо Ботев“, в което е изградена виртуална STEM лаборатория за обучение на учениците по биология и здравно образование. Средствата, в размер на 130 000 лева, които са вложени за техническото оборудване с 10 интерактивни дисплеи, са осигурени от Министерството на образованието и науката.

В Профилираната Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, кметът Каменов и министър Вълчев присъстваха на демонстрационни уроци в новоизградените 11 интерактивни кабинета и класни стаи със сензорни дисплеи. Красимир Вълчев бе категоричен, че бъдещето на образованието е в развитието на информационните технологии и поради тази причина ще бъдат инвестирани средства за обновяването на материално-техническите бази в учебните заведения и изграждане на иновативни кабинети. „Враца има целия спектър от предизвикателства в образователната система, но с общи усилия и с активната работа на кмета Каменов и областния управител Малина Николова, вече има решения на голяма част от проблемите в сферата“ – добави още Вълчев. Инвестираните средства в учебното заведение отново са осигурени от МОН и са в размер на 148 000 лв.

Посещението на образователния министър във Враца продължи в сградата на Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“, за която министерството осигури близо 150 000 лева за извършване на вътрешен ремонт в учебния корпус, подмяна на дограмата в коридорите и на отоплителната система в гимназията.

Заключителната част от визитата на министъра бе в сградата на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, където е реализиран ремонт на дограмата, отново със средства на образователното министерство, възлизащи на 190 000 лева. В началото на програмата директорът на учебното заведение Румяна Петрова благодари на кмета Каменов и министър Вълчев за оказаната подкрепа  и заяви, че гимназията е първата в града, в която е въведено дуалното обучение.

Кметът Каменов допълни, че Община Враца и областна администрация ще продължават да подкрепят професионалното образование като ще се търсят варианти за осигуряване на средства за обновяване на базата.

В обиколката на учебните заведения се включиха още: областният управител Малина Николова, началникът на РУО-Враца Галина Евденова, народният представител Красимир Богданов, заместник-кметът Петя Долапчиева, учители и директори на учебни заведения, кметът на село Паволче – Емил Василев, експерти от МОН и местната администрация.

EspressoNews
Снимки: Община Враца