Министър Каракачанов откри военния мемориален комплекс в Драговищица

1722 преглеждания

Посветен на загиналите за България

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов откри мемориалния комплекс, посветен на загиналите във войните за Национално освобождение и обединение на България, в Драговищица. Официалното откриване на Мемориала се проведе на 9 май на централния площад в с. Драговищица, като с празнична програма и шествие бяха отбелязани и Деня на победата, Деня на Европа и църковният празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Всеки един народ трябва да почита и уважава своите предшественици, дали живота си за отечеството, каза в своята реч г-н Каракачанов.

На церемонията присъстваха общински съветници от община Костинброд, Народни представители от Софийска област в 43-то Народно събрание, висши военни, военна част от военно формирование 34 420 – Костинброд, жители и гости на селото. Участваха и военен оркестър, както и гвардейска част.

„Нека Св. Николай да ни помага и закриля в делата ни, да отстояваме позиции със същата честност и плам, с каквито предците ни са се борили за отечеството ни, да горим за каузите на община Костинброд със самочувствието на европейски граждани в една силна и бореща се с трудностите Европа.”своето приветствие г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд.

Венец и цветя на Мемориала бяха поднесени от кметството в с. Драговищица, Общинска администрация - Костинброд, Съюза на сержантите и офицери от запаса - Костинброд и представители на държавната власт.

След официалната час на събитието, децата от танцова школа „Иркапей” и „Еми Денс” представиха през публиката фолклорни изпълнения. Събитието завърши с тържествена заря.

На Мемориалния комплекс са изписани имената на 27 жители на Драговищица, загинали в Балканските, Първа и Втора световни войни. На върха е поставен орден за храброст. Специален подход със стъпала и пътека води към паметника, като на входа са поставени и прожектори, които осветяват мемориала и през нощта. Паметникът е изграден със средства на община Костинброд и Министерство на отбраната, а идеята за него е от преди години, когато ученици печелят идеен проект за паметник в селото. 

EspressoNews