Миролюба Бенатова: „За мен е привилегия да се срещна с талантите на децата в началото на пътя им“

2942 преглеждания

Известната журналистка ще бъде ментор в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„За мен е привилегия да се срещна с талантите на децата в началото на пътя им. Преди да са попарили амбициите и надежди си с рационални доводи или разочарования от реалността. Как те виждат нашето настояще, какво ги води, как се справят, кои събития и личности ги вдъхновяват, е истински важно за мен. Вярвам, че ще отвърна на искреността и доверието им, с насоките, от които имат нужда.”, споделя специално за участниците в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ Миролюба Бенатова, която е един от менторите на тазгодишното издание на конкурса. В качеството си на наставник, тя ще проверява работите на участниците в Работилницата и ще дава своите напътствия и съвети.

Миролюба Бенатова е журналист повече от 24 години. Започва като репортер в отделите „Общество“ и „Разследване“ във в. „168 часа“. След това е част от първия екип на bTV Новините, създаден през 2000 г. Напуска медията 13 години по-късно и се присъединява към екипа на NOVA и продуцентска компания ТЕЛЕМАН.

Нейните филми и репортажи намират своето място в рубриката на NOVA „Миролюба Бенатова представя“. Тя е автор на над 50 кратки филма и разследвания за bTV Репортерите. Един от малкото репортери, отразявали СПИН-процеса срещу българите в Либия, като след края на делото пише автобиографичната книга на медицинската сестра Кристияна Вълчева - „Осем години заложница на Кадафи“. 

През 2017 г. Миролюба Бенатова става част от класацията „Достойните българи“.

Носител е на голямата награда в престижния конкурс „Валя Крушкина - журналистика за хората”- 2014 г. за филма „Народ под наем“. През 2015 г. заедно с Мартин Карбовски си делят голямата награда за телевизионна журналистика "Свети Влас", като Бенатова дарява паричното измерение на приза.

Има и две първи награди от телевизионния фестивал „Сребърен сателит“, „Черноризец Храбър“ 2005-а в раздел „Разследване“ в електронна медия. Миролюба Бенатова е единственият български журналист, получил номинация със стойност на втора награда, от Международния консорциум на разследващите журналисти за разследването „Трафик на бъбреци“. 

Официалният старт на „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ ще бъде даден на 18 март. Тогава младите таланти ще получат първата от шестте творчески задачи, включени в четвъртото издание на проекта.

EspressoNews