Модерно е да се четат книги в Ботевград

2143 преглеждания

Читалищна бибилотека "Иван Вазов" в града се развива успешно като средище на знание, духовност и култура

Библиотеката играе важна роля в живота на хората и затова е една от най-важните институции. Тя е мястото, където човек може винаги да научи нещо ново или да вземе книга, с която по-късно да релаксира.

Общинската читалищна библиотека "Иван Вазов" в Ботевград е открита на 17.09.1981 г. Самото начало на библиотечната дейност в града е поставено един век по-рано - през далечната 1883г., като е открито първото читалище "Напредък" в частна къща със специална стая за четене. През 1923 г. е открито ново читалище. Една година по-късно започва функционирането и на библиотечна стая на втория етаж на читалището. В периода 1936-1941 г. библиотечният фонд е 2280 книги. От 1960 до 1968 г. книжният фонд достига 30 000 тома. През 200 7г. тя е изцяло обновена. В нея има над 29 витрини и кътове, а също и компютърна зала.  
 
През изминалата 2018 г. библиотеката привлече нови 1528 читатели, броят на посещенията ѝ се увеличи на 22 222, а раздадената литература бе 37 809 тома. В края на 2018 г. фондът от книги е 85 595 тома. Това означава, че за 50 години библиотечният фонд се е увеличил с 55 595 тома. Това става благодарение на дарители и спечелени проекти. Например същата 2018 г. библиотеката спечели проект по програма "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информативност" към Министерството на културата. С 2 970 лв. са закупени 194 нови книги, а около 300 броя са дарените от граждани, научни, културни итституции и организации. 
 
Библиотекари разказаха за много и различни хора, които имат желание да дарят книги и го правят с радост. Някои са дарители от много време, други са в началото на дарителската си дейност. Важното е, че има желание и интерес. Общинската библиотека е организирала курс, свързан с началната компютърна грамотност на възрастни хора при голям интерес. Библиотекарите споделиха, че компютърната зала има голяма ползваемост не само от възрастни, но и от деца. 
 
Според тях е имало време, в което компютрите са били на път да заместят книгите, но сега интересът към тях се завръща, а това го показва и увеличаващият се брой посетители и читатели на библиотеката. Тя е и мястото, където ученици, студенти и възрастни граждани правят справки, разглеждат списания по различни науки, интересни енциклопедии, а също и Държавния вестник. 
 
От друга страна библиотеката е важна част от градския живот, не само заради книгите и компютрите в нея, а и за това, че тя е подходящо място за провеждане на различни инициативи, открити уроци, представяне на нови книги и други. Библиотека "Иван Вазов" е предпочитано място за предаването на открит урок от учениците. Много автори, например Стоян Николов - Торлака, Момчил Цветанов, Александър Шпатов, избират библиотеката, за да представят своя книга или да осъществят среща-разговор. Други събития, организирани от библиотеката, са: "Пътуващо сандъче", ателие за младежи "Глобално образование", "Вълшебна стая", "Забавното четене", "Театърът и книгите", "Четенето от самото раждане" и др. 
 
Интересът към книгите и четенето е толкова голям, че библиотеката е осъществявала и събития като "Весело лято в библиотеката", "Лятна академия", лятна академия на открито "Приказни пътешествия" и други. Цялата тази информация е доказателство, че хората имат желание да се развиват умствено и душевно и че библиотечното дело има бъдеще в Ботевград. Изводът е, че хората желаят да обогатяват знанията си и да удължават списъка си с прочетени книги. И в крайна сметка - модерно е да се четат книги! 
 
Материалът е изготвен от Анелия Карлова, ученичка в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” гр. Ботевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“.

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца