Музеят във Враца очаква с отворени обятия тези, които искат и са готови да се учат

2682 преглеждания

Първите музейни сбирки в града са от началото на XIX век

Там, където днешните посетители се готвят за „утрето“, черпейки информация от миналото, там, където светят неуморимите детски погледи, потънали в магията на приказката за техните предци и където очи, станали свидетели на множество събития през годините, се завръщат, за да чуят за пореден път историята на прадедите си. Сгушен в сянката и мъдростта на дърветата, се намира Регионаленият исторически музей на град Враца, който живее, диша и пулсира - сърцето на града.

„Основите“ на музея се полагат в началото на XIX век, когато видният възрожденец и търговец хаджи Тошо Ценов и негови наследници създават първата в града частна музейна сбирка от предмети на историята, бита и културата. Неговото дело е продължено от сина му - Димитраки Хаджитошев. Разцветът на колекцията е постигнат при Тодораки Хаджийски. Друго познато име, което можем да обвържем с историята на музея, е това на Васил Кънчов, занимавал се със събирателска дейност към местното читалище за съхраняване на реликвите от миналото.

През далечната 1925 г. година учителят по история Андрей Цветков основава ученическо археологическо дружество към Врачанската мъжка гимназия „Цар Борис III“. Малко след това ученолюбивото дружество „Развитие“ поема по същия път, създавайки музейна сбирка. Построяването на новата сграда на дружеството е повод за обединяване на двете сбирки, като през 1941 г. събраните до този момент експонати са намерили своето място в една от стаите на сградата. За съжаление, англоамериканските бомбардировки от 1944 г. засягат сградата и музейната зала, което води до унищожението на някои от предметите.

1953 г. - годината, в която Градският музей към Враца, който по това време съществувал като археологическа сбирка, пазеща оцелелите 400 експоната след бомбардировката, с решение на окръжния районен съвет прераства в Народен общ музей. Това е моментът, в който работата по събирането и изследването на експонати и популяризирането на музея, с цел изучаване и съхраняване на културно-историческото наследство на Врачанския край, започва да се изпълнява още по-бързо, по-целеустремено и по-ентусиазирано. Три години по-късно се раждат и плодовете на усърдната работа на врачани, в кулата на Мешчиите е открита първата експозиция.

През 1976 г., по повод честване на стогодишнината на Ботевата чета, е завършен и открит Етнографско-възрожденският комплекс „Никола Войводов“. Четири години по-късно са завършени и открити новите експозиции в новата музейна сграда, която е една от малкото здания в страната, които са специално проектирани и изградени, за да бъдат модерен съвременен музей. Откриването на Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ за посещение през 1987 е поредният повод за радост на врачани. Той включва Възнесенското училище, Хаджийската къща, къщата „Иван Замбин“, къщата „Григорий Найденов“, църквата „Св. Възнесение“, шапрона с транспортните средства, занаятчийските работилници и един навес за земеделска техника.

През 1999 г. работниците в музея работят по специално оборудваната зала, създадена по европейски стандарти, за да поддържа определени нива на температура и влажност. Залата е мястото на съхранение за завръщащото се във Враца Рогозенско съкровище. Още един повод за гордост носи 2000 г., когато Историческият музей с художествена галерия е превърнат в Регионален исторически музей. Признание, за което са се борили множество поколения. 

Историята на музея е дълга, детайлна и пропита с велики дела и имена. Тя е показател за трудностите, през които са преминали жителите на града, за да могат да обособят място за съхранение, наблюдение и ценене на наследството на нашия  край. В наши дни колективът на музея, както и някои млади ентусиасти, продължават да се борят за това. Те се опитват да обогатят душите на врачани откъм култура и изкуство. И благодарение на екипа, нашият музей не е прашни предмети, дълги беседи и сивота - той е игри, знания и усмивки.

Експозициите в Централната сграда и в Етнографско-възрожденските комплекси „Св. Софроний Врачански“ и „Никола Войводов“ са над 20 на брой. Трите сгради притежават своя чар, своята магия и привличат посетители, като оставят траен спомен в тяхната памет. 

„Храм, в който са събрани съкровища и информация най-вече, които трябва да се предадат на настоящето и бъдещето. Най-важното за мен е, че той учи да пазим, почитаме и градим, защото ако не се научим как да пазим, няма да можем да градим. Връзката между настояще, минало и бъдеще - това е фундаменталната роля на музея. Той е визитната картичка на един град, на един регион, на една страна, защото в него са събрани най-красивите и най-ценните неща от изминалите епохи, цялата история. Може да се разглежда от различни аспекти - образователна, културна, научна институция, както и такава за развитието на туризма.“ - отговорът на Тихомир Бориславов Машов, уредник в отдел „Музейни образователни програми“, на въпроса „Какво е музеят за Вас?“
 
А на въпросът „Какво Ви носи музеят?“, той отговори: „Преди всичко ми даде и ми дава богатството от досега до различни култури и цивилизации, досег до хора, които са постигнали нещо в тази сфера и най-важното – хубаво е, когато човек дава на други хора от различни възрасти знания и култура.“
 
Регионален исторически музей град Враца е обединение. Той е връзката между настояще, минало и бъдеще. Съединителна частица между култура и ежедневие. Той е повод за гордост, радост и вдъхновение. Институцията, която дава възможността на множество врачани и туристи да се запознаят с нашата история, с нашите традиции. Регионалният исторически музей в град Враца е място, което трябва да се посети от всяка душа, която търси нещо ново, опаковано в красотата на историята, нещо истинско, чийто блясък идва само и единствено от неговата значимост и най-вече - той е мястото за хора, които не се страхуват от различното, от предизвикателното. Музеят очаква с отворени обятия личностите, които искат и са готови да се учат.

Материалът е изготвен от Виктория Ивайлова ученичка от ПЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"


„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца