НЧ „Светлина 1924 г.“ с „дигитална“ инициатива

1264 преглеждания

Читалището ще популяризира класически книги и стихосбирки

Народно читалище „Светлина 1924 г.“ е първото и единствено по своя характер духовно средище в село Пролеша. То се намира в община Божурище и има принос в запазването и обогатяването на българските обичаи и традиции, зараждането на музикалното и сценичното изкуство и в създаването на библиотечното дело.

Читалищните дейци пазят обичаите останали от едно време, но не спират да се развиват. От няколко години са в социалните мрежи и както личи ще продължават да се развиват и да откриват нова публика.

Новата им инициатива се състои в това да популяризират класически книги и стихосбирки. Инициаторите залагат на социалните мрежи, за да привлекат не само младите, а и възрастните, които също са „заровили“ глава в телефоните си. Идеята е избрани цитати да вдъхновят хората да започнат да четат на хартиен формат или да посетят библиотеката. Също да  провокират доброто настроение в четящите като разнообразят и предизвикат различни разговори свързани с литература.

Първата им публикация е стихотворението на Валери Петров – „ За спящата принцеса“, малко или много, е свързана със събитието, което „превзе“ всички медии. А именно сватбата на новото кралско семейство.  В профила си  споделят, че не се интересуват дали Меган и Хари са спазили традициите нито от цената на роклята или тортата, независимо дали е с лимон и бъз, или с лютеница и шарена сол. 

Очаквайте завладяващи цитати в страницата на НЧ „Светлина 1924 г. “ няколко пъти в седмицата. Насладете се на авторските им снимки, мотивиращите мисли и различни цитати от книги и стихосбирки, които може да намерите в библиотеката. В страницата може да откриете различни снимки и видеоклипове от изяви на певческата група и ансамбълът за народни танци „ Животвор“.

Йоанна-Виктория Лозанова, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, град Божурище, първи подгласник на победителите в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“