На 22 април в община Своге стартират едномесечни "Празници на хляба"

1605 преглеждания

През 2016 г. общинското ръководство ш Своге постави началото на инициативата „Празници на хляба“. Според Културния календар на Своге, фестивалът ще се провежда през април. Неговото тазгодишно издание е с начална дата  22.04.2017г., като в рамките на 1 месец до 13.05.2017г. ще обхване 12 населени места в общината и град Своге.

Културни събития ще има всеки уикенд, които ще протичат паралелно в две села от общината дневно.

„Празници на хляба“ ще има в селата Томпсън, Реброво, Луково, Владо Тричков, Церово, Лесковдол, Лакатник, Бов, Свидня, Искрец, Дружево, Миланово.

Финалът ще се проведе на 13-ти май на площада в град Своге, където гостите ще станат свидетели на грандиозен спектакъл, обещават организаторите от община Своге. Специално за „Празници на хляба“ в града пристигат екслузивната телвизионна звезда и шеф-майстор Иван Манчев, главният готвач на един от най- престижните ресторанти в София шеф Петър Николов. Само за финала специален гост-водещ ще бъде очарователната телевизионна и радио звезда Ива Дойчинова. За доброто настроение на свогенци с прекрасните си песни ще се грижи красивата музикална звезда Антония Маркова.

Тази година организаторите на събитието са осигурили и ексклузивни награди за класиралите се на 1-во и 2-ро място - „Ваучер за двама за зимен сезон 2017/ 2018г. в хотел Пампорово“ и „Ваучер за участие в сладкарски Мастър клас“. Осигурен е и награден фонд, специално изработени статуетки, а всички участници ще получат и грамоти за своето участие. Срокът за записване е от 13.04.2017г. до 18.03.2017г.  В селата – заявки ще се приемат в кметствата, а за Своге - в сградата на общината.

В замесването на обредни хлябове могат да участват всички от съответните населени места и града без възрастови ограничения. Специално жури ще оценява вкусовите качества, дизайн и атрактивно представяне на тестените изделия.

„Очакват Ви страхотни емоции, хубава българска музика и много изненади! Не се колебайте- запишете се за участие! Нека заедно възродим изконните традиции, свързани със замесването на обредни хлябове.“, приканват организаторите.

Вижте тук графика за провеждането на събитията в рамките на фестивала.

EspressoNews