На жертвите-поклон!

2289 преглеждания

Село Бов е разположено в красив кът на Искърския пролом. До него води тесен асфалтов път, минаващ по планинския склон. В централната част на селището е построен паметник в чест на загиналите в Балканската и Отечествената война. Той е доказателство за приноса на местното население за Освобождението на България.

Паметникът, който е висок осем метра е разположен на земя общинска собственост. Монументът се състои от две части - постамент и скулптура на войник, облечен в шинел, който държи пушка, опряна в краката му. Това е позата на страж, който пази мира и спокойния живот, но винаги е готов да извърши подвиг и да прояви геройство, за да защити родината си. Материалът, от който е изработен е бял варовик. Проектант и изпълнител е местното население с помощта на общинската власт.

За идеята и построяването разказва даскал Петко Попиванов, който след смъртта на Кръстьо Петков, председател на училищното настоятелство, е натоварен със задачата да поръча паметник, с който да се почете паметта на загиналите във войните. Отивайки в София при един каменоделец, той вижда фигура от върбешнички варовик. Тя е поръчана от друго село, което се отказва от нея заради приликата й с цар Борис. Той обаче много харесва този паметник и с помощта на местни жители успява да събере необходимите средства. „Паметникът бе купен, пристигна на блокове, изкаран на място и след два месеца беше монтиран. Това стана през лятото на 1933“ са думите на Петко Попиванов след поставянето на паметника.

Поставеният в централната част на монумента надпис: „Загинали за родината отъ с. Бовъ, Софийско 1912-13, 1915-18 г.“ и до днес продължава да напомня за патриотичния подвиг на предците ни.

Всяка година на 2 юни площадът около паметника събира всички, дошли да отдадат почитта си към загиналите. През 2013 г. на възпоменателна церемония под надслов „Никой не е забравен“, по случай 100 години от Балканската война, жители и гости почетоха паметта на убитите във войните. Близки на загиналите споделиха моменти от живота и трагичната съдба на войниците. Венци и цветя на паметника бяха поднесени от читалището и кметството в Бов и граждани дошли да почетат събитието.

Имената на 41 войници, изписани на паметника, винаги ще напомнят на жителите на Бов за достойните борци, дали живота си, за да пребъде България - мирна и свободна. 

 

Материалът е изготвен от Валерия Петкова, ученичка в 11 клас, в ПГ „Велизар Пеев“ град Своге, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Медийни партньори на проекта:  BULGARIA ON AIRb2b MediaМениджър.NEWS

Партньори: 360 CreativeАвтошкола Василеви