На работна среща общините от Еврорегион „Нишава” обсъдиха бъдещи проекти в рамките на трансграничното сътрудничество

1216 преглеждания

В град Драгоман се състоя поредната работна среща на кметовете на общини от Еврорегион „Нишава”. В нея участие взеха още Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова, г-н Димитрие Виданович - началник на Окръг Пирот, Република Сърбия, г-н Владица Тошич – съпредседател на Еврорегиона, председателят на Общински съвет-Драгоман г-н Методи Методиев, г-жа Цветелина Цветанова от отдел „Регионално развитие и европейски проекти” на Областната администрация.

Тема на срещата беше стартирането на Програмата за Трансгранично сътрудничество в рамките на Програмния период 2014-2020 година и възможностите за кандидатстване с проекти в рамките на Еврорегиона. Бяха обсъдени идеи за проекти в сферата на културата, туризма, реакцията при бедствия. Тема на разговор бяха още опциите за привличането на партньорски организации по проектите. Разписването на проектите трябва да приключи до 17 януари 2016 г.

          EUN 11

В рамките на срещата г-н Владица Тошич връчи официално на Областната администрация на Софийска област, в лицето на г-жа Росица Иванова, грамота от името на Асоциацията на Европейските гранични региони. Отличия получиха и кметовете на общините Драгоман и Костинброд. С грамотите от Асоциацията отличават организираните специални мероприятия в сферата на спорта през 2015 г. и приноса в развитието на Европейското трансгранично сътрудничество.

          EUN 22

След работната среща Областният управител и кметът на Драгоман подписаха договор за прехвърляне безвъзмездно правото на собственост върху имот в село Калотина, отреден за общежитие. Той е с площ от 2414 кв.м., а общината ще получи и построените върху него сгради. Идеята на общинското ръководство е имотите да се превърнат в център за социални услуги.

Източник: http://www.sofoblast.government.bg/